Mostani posztunk kissé kilóg a Levéltár megszokott profiljából, hiszen a politikát messzire kerüljük, de Hagyó Miklós esete a Nokia-dobozzal felkeltette a figyelmünket, ezért kutattunk egy kicsit az archívumunkban. Találtunk pár levelet, amik megvilágítják Miklóst, az embert (közzétesszük őket), és két - ezen levelekhez kapcsolódó - rejtélyes jegyzetet, amik nekünk jelenthetnek új üzleti lehetőséget (a megfejtésük nem sikerült).

 
Az előzmények
Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes levelei, amelyek az ún. Nokia-doboz ügyhöz köthetők:
A Közbeszerzési Ügyosztály vezetőjéhez:
Tisztelt Osztályvezető Úr!
 
Tekintettel a főváros jelenlegi magas eladósodottsági szintjére és a nagy projektjeink – úgymint négyes metró, Margit híd felújítás – várható költség túllépéseire, azonnali hatállyal költségcsökkentési programot rendelek el.
A közbeszerzések esetében már az indítás előkészítésekor, a műszaki specifikáció írásakor figyelni kell a költségek minimalizálására. A mobiltelefonok megrendelésekor eredendően régebbi modellekre kell a specifikációt kiírni, amik ugyan kis mértékben nagyobbak, mint a legmodernebb készülékek, de ugyanolyan jól használhatók.
A költségcsökkentési program valamennyi fővárosi tulajdonú cégre – BKV stb. – érvényesítendő. Az eljárás betartását ellenőrzöm.
 
Üdvözlettel:
                Hagyó Miklós, Budapest főpolgármester-helyettese
A BKV megbízott vezérigazgatójához:
Tisztelt Vezérigazgató Úr!
 
A BKV jelenlegi rossz megítélését mindenképpen javítani szükséges, ennek pedig a leggyorsabb módja a divatos és hasznos témák felkarolása, úgymint környezetvédelem, környezettudatos cégpolitika. Javaslataim a teljesség igénye nélkül a következők:
  • Újrapapír: újrahasznosított, élő fák kivágását nem igénylő papír használatra kell átállítani a társaságot.

  • Szelektív hulladékgyűjtés: külön papírgyűjtő konténerek elhelyezése a nagyobb társasági telephelyeken.

  • Második generációs szelektív papírgyűjtés: a dobozokat, jó minőségű csomagolóanyagokat darabolás nélkül kell gyűjteni, hogy eredeti funkciójuknak megfelelően lehessen újra felhasználni őket, így nincs minimális energiafelhasználás sem az újrahasznosítás során. Ügyelni kell a jó minőségű dobozok gyűjtésére, például egy mobiltelefon doboz sokszor újrahasznosítható.

 
Üdvözlettel:
                Hagyó Miklós, Budapest főpolgármester-helyettese
A Nokia kutatási-fejlesztési központjának vezetőjéhez:
Tisztelt Vezérigazgató Úr!
 
A Fővárosi Önkormányzat az Önök telefonjainak egyik legnagyobb megrendelője Magyarországon, nem véletlenül, hiszen minőségi, ugyanakkor megfizethető készülékeket gyártanak. Most mégis felhívom figyelmét egy negatív trendre, legújabb fejlesztéseik nem várt hatására, a miniatürizálás okozta problémákra. Az újabb és újabb készülékek egyre több technikai tudással vannak felszerelve, méretük mégis folyamatosan csökken. Számunkra ez már inkább hátrány, mint előny, meg is magyarázom, miért.
A közalkalmazotti életpálya valóban egy életre szól, mi a versenyszférával ellentétben nem akarunk megszabadulni az idősebb alkalmazottainktól, hanem tapasztalataikra építve az állandó és kiszámítható minőségre helyezzük a hangsúlyt. Ezért munkavállalóink között szép számmal találhatók az idősebb korosztályokból, akár nyugdíj előtt állók is. Az ő számukra a kis készülékek használata nehézkes, a kijelzőt nem tudják elolvasni, a kicsiny gombokat nehezen nyomogatják.
Kérem, hogy az termékfejlesztéseiknél ezt a szempontot is vegyék figyelembe, nagyobb készülék, nagyobb használati útmutató a könnyebb olvashatóság kedvéért, mindez praktikusan egybe csomagolva, hogy ne keveredjenek el egymástól az útmutatók és kiegészítők. Ha beindul ez a maxi-készülék termékvonaluk, a Fővárosi Önkormányzat és cégei ismét indítani tudnak nagy volumenű megrendeléseket.
Támogatását előre is köszönöm.
 
Üdvözlettel:
                Hagyó Miklós, Budapest főpolgármester-helyettese
A rejtélyes jegyzetek
A fenti Hagyó levelek értelmezése közepes intelligenciával is elvégezhető, és könnyen megállapítható, hogy a múlhatatlan bírvágy hajszolta a növekvő doboz-spirálba Miklóst. Sajnálkozva nézzük a szegény megtévedt embert, hiszen becsületességünk megkérdőjelezhetetlen, lelkiismeretünk hófehér, mi mindig ellenálltunk a bűnös pénz kísértésének.
A levelek között azonban találtunk két papírcetlire firkantott jegyzetet, amik megingatták egyenes jellemünket, bár a rejtélyt megoldani nem tudjuk. Segítsetek, és felezhetünk: honnan lehet ennyit lopni?
A skandináv modellt kiterjeszteni, a Nokia mintájára az új bútorokat az Ikeától rendelni. Dobozok!
Megkeresni a csomagolóművészt, Christot, hogy az utolsó munkájának – Reichstag becsomagolása – lebontása után mi lett a csomagolóanyaggal. Megszerezhető?

A bejegyzés trackback címe:

https://leveltar.blog.hu/api/trackback/id/tr591855490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Coupeboy 2010.03.31. 18:18:03

vajon azért kell neki nagyobb nokia hogy az így kapott nagyobb dobozban jobban tudjon tárolni lóvét? hmmmmm. gyanús...

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.03.31. 19:13:56

@DictatorCards: Szegény Miklós kimaradt, pedig nagy joker (volt) a srác.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.03.31. 19:18:00

@vészmadár (pica pica): Azért segített a Nokia-doboz is, amit nyomtam az Indexnek.

Bougheau Tschichka 2010.03.31. 20:14:31

Vajon ki lehet az a magyar MSZP-s politikus, aki 8000 Milliárd adóforintot követel egy külföldi (New York-i) ügyvédnek ?

index.hu/belfold/2010/03/31/tizet_adnank_a_nyolcezermilliobol_mr._greennek/

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.03.31. 20:59:57

@Bougheau Tschichka: Nem tudjuk, mert trükkös módon, személyesen intézte, nem levelezett.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.31. 21:14:40

@Levéltáros: nemnem, nem akarom elhinni. Ezek a manipulatív eszközök nem játszhattak szerepet ebben a sikerben.
süti beállítások módosítása