Most pedig engedje meg, hogy néhány apró javaslatot tegyek a meséivel kapcsolatban, és ha netán alkotói válságba kerülne – ami a legjobbakkal is előfordulhat –, akkor legyen, ami kimozdítja a holtpontról.
1. Kategorizálás
Kategória: Családi
Alkategória: Ajánlat
Stílus: Mesés
Célcsoport: Bartos Erika
2. Felhasználási javaslat
Nincs annál jobb, mint amikor egy megfáradt művész új lendületet kap egy lelkes olvasójától. A művész most Bartos Erika, az olvasója te vagy, a lendületet pedig mi biztosítjuk.
3. A levél
Kedves Erika,
 
Családunkban kihagyhatatlan lefekvés előtti rituálé az Ön meséinek olvasása, és megdönthetetlen bizonyítékok – kisfiaim önfeledt és boldog arca – igazolják az Ön könyveinek kiválóságát. Az én megfáradt idegeimnek is jót tesznek a gyermekmesék, meg persze a nyugalom, ami az olvasással mindig kezdetét veszi.
Én ezzel a levéllel szeretném megköszönni Önnek azt a sok szép órát, amit meséi felolvasásával tölthettem (most raktam le a Gergőkönyvet, ezért nézze el nekem, hogy kicsit elérzékenyülten írok).
Kedves Erika,
Önök szinte családtagok nálunk, Anna, Peti és Gergő nélkül nincs lefekvés, Bogyó és Babóca nélkül nincs kirándulás. Nagyon köszönöm az élményeket!
Most pedig engedje meg, hogy néhány apró javaslatot tegyek a meséivel kapcsolatban, és ha netán alkotói válságba kerülne – ami a legjobbakkal is előfordulhat –, akkor legyen, ami kimozdítja a holtpontról.
Az Ön két legismertebb mesekönyv-sorozata az Anna, Peti és Gergő, valamint a Bogyó és Babóca sorozatok. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg ötlete van mindkét sorozat folytatásához, valamint egyéb mesés terveket is szövöget, hiszen a kreativitást nem lehet korlátok közé szorítani. Ha azonban megakadna akár az Anna, akár a Bogyó könyvek folyatásával (elnézést a rövidítésekért, de a rengeteg meseolvasás után felüdülés nekem, ha egyszerűsíthetek), akkor javaslom az amerikai tévétársaságok egyik kedvelt nézettségnövelő fogását, a keresztsorozatot. A képlet egyszerű: két ismert és kedvelt sorozat legjobb karaktereit és történetét összehozzák egy közös részben úgy, hogy később mindkét sorozat ismét futhasson külön-külön, de az egyes sorozatok nézői immár mindkét sorozatot követik, megemelve az össznézőszámot.
Az Ön esetében a nyilvánvaló lehetőség a sorozatok összekapcsolására a negyedik gyerek érkezése Anna, Peti és Gergő mellé, akit Bogyónak (vagy Babócának, a nemétől függően) kellene keresztelniük. Természetesen ez a gyermek lehet fiktív is. A szereplők névazonossága sok tréfás helyzetet – mesét – eredményezhet, fel is sorolok néhányat példaként:
  • Bogyó jele Bogyó: Bogyó (a gyerek) óvodás lesz, és a jele csiga. Az jele aztán életre kel, hiszen ő Bogyó (a csigafiú). Innentől jönnek a vicces fordulatok és kalandok, de ezt Ön jobban tudja nálam.
  • Babóca a koszorúslány: egy esküvő kapcsán (volt már rá példa a meséi között) most nem Annát, hanem Babócát (a lányt) kérik fel koszorúslánynak a rokonok. Igen ám, de helyette Babóca (a katicalány) megy koszorúslánynak, ami nagy meglepetés az esküvőn!
  • Kirándulás az erdőben: Bogyó eltéved, Anya kiabálva keresi, erre előkerül Bogyó, aki segít megkeresni Bogyót. A két Latabár se volt ennél jobb!
Remélem, tetszik Önnek az ötletem, de ha nem, az se baj, én és családom maradunk hűséges olvasói.
 
Üdvözlettel,
<Aláírás>
4. A levél hatása
Figyeld a mesekönyveket, és ha létrejön egy közös mesekönyv a különálló sorozatokból, vagy egy spin off Anna, Peti és Gergőből, akkor az a te hatásod, múzsa lettél!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://leveltar.blog.hu/api/trackback/id/tr832330630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tacskó Muki 2010.10.01. 11:07:46

Bolond vagy Te Gida! ÉS a levél zseniális!

entropic · http://e-konyv.blog.hu 2010.10.01. 12:09:01

Nagyon jó. Ezek a mesés témájú levelek mindig remekül sikerülnek.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.10.01. 13:55:04

@Tacskó Muki: @entropic: Köszi!

Ha esti meseolvasás után írok posztot, akkor könnyű.

Styxx 2010.10.01. 18:21:27

@Levéltáros:
Az ötlet kiváló, személy szerint támogatom. Sajnos nálunk nem működik.

Gyerekeim (P nemsoká 8Y) és L (télen lesz 5Y) utálja a crossovereket, pedig nem kevésszer próbálkoztam.

A személyes tapasztalatom, hogy a gyerekek még a felnőtteknél is zsánerfüggőbbek. Nagyon nem pontozzák, ha nem azt kapják, mint amire számítottak.

Ráadásul a Bogyó és Babóca viccek tabuk. L keresztanyja csigát készített. Aki főzött már csigát, vagy csak olvasott gasztroblogon ilyesmiről, tudja, hogy roppant pöcsölős munka, ráadásul nem is túl humánus (animális?) hiszen a csiguszok 5 napos koplaltatásával kezdődik.

A gyerekek fujjoltak, a bogyós poénokat kikérték maguknak (OK, jogos) majd P. frappánsan megjegyezte:
- Apa, mondd meg keresztanyának, hogy legközelebb tojást főzzön, az legalább nem gusztustalan.

Styxx 2010.10.01. 18:24:25

De T. levéltáros uram, ezek az ötletek annyira ütősek, hogy mégiscsak megpróbálom tágítani a pulyák befogadókészségét.

Nem hallgatok P-re, Kerit arra kérem, hogy ne tojást, hanem varázsgombát főzzön:-)

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.10.01. 23:45:27

@Styxx:

Ja, tényleg szeretik a fix dolgokat, de nálunk nagyokat nevetnek, ha a nevek helyett más, vicces neveket olvasok. Vagy kicsit megváltoztatom a szöveget, és azt észreveszik. A zsánerek mellett azt is szeretik, ha tudják, hogy észreveszik a változást, mert akkor okosak. Azt nem veszik észre, hogy én vagyok a legokosabb.

Csigás rész durva/furcsa. De megkóstolták?

kiraaaaa 2010.10.02. 09:06:55

hihihi:9
Nálunk is apa a rögtönzős, s van ott minden, 12 törpétől elkezdve.
Ha én csinálom megkapom egyből: Anya, elfelejtettél olvasni? NA majd én segítek! És ölébe veszi a könyvet, ujjacsaka a a sor elejére, és már "olvas" is!
Mire végez, megjegyzi: Na így kell! Figyeltél?
Úgyhogy a röhögéstől nem is tudok olvasni akkor már.

Styxx 2010.10.02. 10:00:11

@kiraaaaa:
Nálunk nekem (apa) se szabad. Csak a mi gyerekeink ilyen Révai Józsefek?
-Apa, rendesen olvasd!
Van néhány saját fejlesztésű mesém, de ott is kötöttek a karakterek, crossoverről szó sem lehet. Sőt, A Blöki, a sirály sorozatban azt is kínkeservesen tudom elérni, hogy nagy ritkán ne kelljen Blökiéknek kihajózni.

Bezzeg a kis bestiák a mese közepén simán előállnak a kívánságlistával:

-Apa, apa az még legyen benne, hogy a háromfejű delfinkirály, aki már a barátjuk, megparancsolja a fűrészhalnak, hogy segítsen megjavítani a hajójukat, miután a viharban elsüllyedtek és a nagyszakállú óriás emelje ki őket a tenger fenekéről és repítse őket egyenesen a gonosz boszorkány szigetére, aki sóbálvánnyá változtatja őket...bla, bla, bla - holott én eredetileg mondjuk az Ezervirág-szigetére hajóztattam volna őket, hogy az óvodások ünnepségére kaszáljanak virágokat a koszorúkhoz.
B+, mintha Navracsics a parlamenti felszólalásában azt ecsetelgetné ,hogy a pótköltségvetés úgy jó, ahogy, majd Orbán odasúg neki valamit és eztán azzal folytatja, hogy a pótköltségvetés úgy rossz, ahogy van:-(

A kisebb, amíg igazán kicsi volt, mindezt csak azzal egészítette ki, hogy: Apa, legyenek benne lufik! - abszolút Marék Veronika hatás:-)

@Levéltáros:
Nem, kihagyták. Tulképp keresztapa és én ettem meg.

Keresztanya vega, ennek ellenére max respect, hogy simán készít finomabbnál-finomabb húsételeket.

Styxx 2010.10.02. 10:05:08

@kiraaaaa:
Ez az ujjacska és "olvas" tényleg nagyon aranyos. Hihetetlen, hogy a gyerekek mekkora szövegeket képesek csak úgy spontán fejből megtanulni.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.10.02. 12:27:14

Tehát a gyerekek komplex módon nevelik a szülőket: néha alázatra és a szöveg változatlan felmondására köteleznek minket, néha utat engednek a kreativitásnak - bizonyos irányok mentén -, néha meg nem esznek csigát.

De majd visszakapják 20-30 év múlva!

Styxx 2010.10.02. 15:17:19

@Levéltáros:
Hát ez tökéletes összefoglaló, kivéve, hogy nálunk a csigát eddig még nem ették meg. Alkivétel: kakaóscsiga.
Néha azért előtörlesztek nekik:-)
süti beállítások módosítása