Most a két veszekedős testvérről mesélek nektek, azokról, akiknek a híre bejárta egész Magyarországot és a világ többi részét is. Hol volt, hol nem volt, de leginkább volt, mint hogy ne lett volna, hogy ez a két testvér veszekedett egymással. Mivelhogy mindig veszekedtek, még most, a mesém ideje alatt is.
1. Kategorizálás
Kategória: Családi
Alkategória: Magyarázat
Stílus: Realista
Célcsoport: Fiaid
2. Felhasználási javaslat
Ha magyarázni kell, hogy mikor használható ez a levél, akkor ez nem neked szól.
3. A levél
Kedves fiaim!
 
Most a két veszekedős testvérről mesélek nektek, azokról, akiknek a híre bejárta egész Magyarországot és a világ többi részét is. Hol volt, hol nem volt, de leginkább volt, mint hogy ne lett volna, hogy ez a két testvér veszekedett egymással. Mivelhogy mindig veszekedtek, még most, a mesém ideje alatt is. Ilyenek ezek a fiúk: szeretik egymást nagyon, de amikor elkezdik a közös játékot, egy idő után mindig baj lesz belőle; ami az egyiknek jó, az a másiknak rossz; ami az egyiknek kell, az a másiknak még jobban; ami az egyiknek fáj, azt a másik csinálja.
A sok veszekedésük közül is kitűnik az egyik, amelyikről most mesélek nektek.
Ilyentájt történt, Mikulás után, Karácsony előtt. Valami játék közben indult a veszekedés, nem is tudom pontosan, hogy mi volt az oka, a lényeg az, hogy a veszekedés komoly vitává fajult, és végül összeverekedtek a fiúk. A kisebbik ütötte a nagyobbat, és dobálta játékautókkal, a nagyobbik meg ellökte és megrúgta a kicsit. Úgy rikácsoltak közben, hogy a kertből kiszaladt a hóember, amit előző nap építettek.
Apa és Anya nagy nehezen szétválasztották őket, de a testvérek nem békültek ki, elmaradt a közös fürdés, és haraggal mentek az emeletes ágyba aznap éjjel, a kicsi alulra, a nagy felülre.
Másnapra elfeledték az egészet, és mindenki azt hitte, hogy nincs semmi következménye az egész verekedésnek, amikor a fiúknak eszükbe jutott, hogy utoljára átnézik a karácsonyi listát, amit a Jézuskának írtak. Persze Apával közösen, mert olvasni és írni még egyik sem tudott.
Képzeljétek mi történt: mindkét fiú listája üres volt! A Jézuska az összes kívánságukat kitörölte a listáról, a Star Wars Legót, a könyveket, a rendőrautót, a plüsskutyát és macskát is.
Lett ám nagy sírás-rívás, mert mindkét gyerek heteket töltött azzal, hogy kitalálják, milyen ajándékokat kérjenek Karácsonyra, és most egyszerre semmit, de semmit nem kapnak!
Megértették – mert Apukájuk bölcsen elmagyarázta nekik –, hogy ez a sok veszekedés következménye. Megfogadták mindketten, hogy eztán konfliktuskerülő magatartást tanúsítanak minden helyzetben, vagy máshogyan mondva nem veszekednek.
Épp, amikor megfogadták, hogy jók lesznek, lepillantottak a papírra, amiről a kívánságlista eltűnt, és képzeljétek! Visszatértek a kívánságok, amiket Apa írt össze a Jézuska számára! Hiánytalanul ott volt minden, a Lego, a könyvek, az autók és a plüssállatok is.
A fiúk ismét megértették – mert Apukájuk ismét elmagyarázta nekik –, hogy ez a jóság következménye, tudniillik a Karácsony is olyan, mint az egész élet: a jó mindig elnyeri jutalmát, a rossz pedig megbűnhődik. Csak megfelelő alkalom kell hozzá.
 
Ölel és csókol benneteket Apátok
4. A levél hatása
Tíz perc nyugalom, különösen hosszú karácsonyi lista esetén esetleg tizenöt.

A bejegyzés trackback címe:

https://leveltar.blog.hu/api/trackback/id/tr302524782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.12.21. 13:46:43

Nem félsz, hogy a végén közveszélyes konfliktuskerülőkké válnak?

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.12.21. 14:22:38

@21méter:

Ha 99%-kal mérséklem a veszekedéseket, még akkor is életveszélyes őket kettesben hagyni egy óráig. Szóval nem félek.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.12.21. 16:11:22

@Levéltáros:

Csak szólok, hogy szerintem már azzal túlzott kockázatot vállalsz, ha a plüsskutya és a macska is bekerül a fa alá.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.12.21. 19:52:58

@21méter:

Fa se lesz, ha így folytatják! Az a baj, hogy már Jézuskával se lehet fenyegetni őket, annyira felfokozott a hangulat. Elefántnyugtató kéne.

Nekrológ · http://nekrolog.blog.hu 2010.12.21. 20:35:57

Kiváló mese, és Apa e-papírja se kispálya.
Apa 2011 e-paper salesmen of year-esélyes.

Lehet, hogy jövőre a fiúk is e-papírt kérnek a Jézuskától?

Felírják, hogy többé soha sem veszekednek, majd Apa elkéri a papírt, ha mégis:

- De Apa, mi ilyet nem vállaltuk! Nézd, a papír üres!

És tényleg.

De ez már 2011-es év végi sztori. Ha egy évig szent a béke, már megérte.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.12.21. 22:14:59

@Nekrológ:

Tudnád, mennyi ilyet hallok, nem kell ehhez e-papír:

- Kisfiam, ha most nem eszed meg a vacsorát, fürdés után már nem kaphatsz semmit, ugye tudod?
- Igen apa, nem kell semmi már.

És fürdés (és szembesítés) után:

- De apa, én ezt nem mondtam!
süti beállítások módosítása