Egy kisebb irodalmi műhelyt vezetek, s fiatal írók, költők csapódtak, csapódnak mellém, fogadják meg tanácsaimat, vagy épp én merítek ihletet romlatlanságukból. Periodikánk kiszabadult a papír rabságából, kizárólag az interneten vagyok megtalálható, ám titeket olvasván felötlött bennem: küldök én is írást néktek tőlünk, s ha jónak találtatik, akár nyomtatásban is viszontláthatjuk.
1. Kategorizálás
Kategória: Közösségi
Alkategória: Pályázat
Stílus: Mesterkélten irodalmias
Célcsoport: Toll.hu, Reader’s Digest
2. Felhasználási javaslat
Ha van egy blogod, és ettől már írónak érzed magad, akkor küldj novellát annak, akinek van egy újságja, és ettől kiadónak érzi magát. Felkutattunk egy neked való pályázatot:
Egész évben tartó, szenzációs pályázatot hirdet a Tollal.hu és a Reader s Digest Magazin, amely pályázat pénzdíjas, és komoly olvasottságot hozhat a díjazott szerzőknek!
A Reader's Digest Magazin hosszú évtizedek óta kizárólag megtörtént, igaz történeteket, drámákat közöl, valamint értékeket bemutató életutakat. Ez év márciusától várjuk a Tollal.hu szerzőinek azon igaz történeteit, melyek valódiságát a kiadó ellenőrizni tudja. Amennyiben a Reader's Digest Magazin szerkesztői által kiválasztott írások szerkesztett változata megjelenik a magazinban, írójuk 25 000 forintos tiszteletdíjban részesül, amelynek kifizetését már a magazin szerkesztősége intézi.
Mielőtt novellát küldenél nekik, érdemes tisztázni a feltételeket.
3. A levél
Kedves Szerkesztők,
 
Ahogy szemem végigfutott pályázatotok sorain, megértettem, a sors akarta, hogy egymásra találjunk. Egy kisebb irodalmi műhelyt vezetek, s fiatal írók, költők csapódtak, csapódnak mellém, fogadják meg tanácsaimat, vagy épp én merítek ihletet romlatlanságukból. Periodikánk kiszabadult a papír rabságából, kizárólag az interneten vagyunk megtalálható, ám titeket olvasván felötlött bennem: küldök én is írást néktek tőlünk, s ha jónak találtatik, akár nyomtatásban is viszontláthatjuk.
Megvallom, egy dologtól tartok: olyan igaz történeteket vártok, melyek valódiságát a kiadó ellenőrizni tudja.
Az igazság és a képzelet közt nem egy vékony vonal van, a határok elmosódhatnak, átszüremlik a fikció a való világba, megmásítva olykor a történet folyását. Irodalmi alkotóközösségünk gyönyörű igaz történetekkel rendelkezik, melyek igazságtartalmán kissé javítottunk, hogy olvashatóbbak, élvezhetőbbek legyenek.
Ez vajh megfelel-e a valódiság-kritériumotoknak: Kannibált ettem a vadonban. A történetet nem bontom ki e helyt, maga a cím már sejteti, hogy nem mindennapi dologról van szó. Ha azonban tényleg csak a valót, a legigazabb valót nézzük, akkor úgy esett, hogy falun járván megtámadott egy pulykakakas, amit másnap délután levágott a gazdasszony, s kitűnő perkeltet rittyentett belőle. No ezt ettem meg én, azaz támadóm lett az étkem, s ezt a szép történetet alakítottam át kannibálevősre. Irodalmi szabadság, véleményem szerint.
Vagy az a kitűnő történet, amit az egyik közéletre fogékony tagunk írt: Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor ugyanakkor, ugyanott nyaral családostul. Beszélgetnek, szó szót követ, és a legénykedés szkanderbe torkollik. Nem árulom el a drámai végkifejletet, de megrázó, gyönyörű és tanulságokkal teli. A történet magva pedig színigaz: a szerző egyszer látta nyaralásakor, hogy két ember összeszólalkozott. Mivel hétköznapi, érdektelen emberek voltak, új személyeket tett meg szereplőknek történetében, olyanokat, akik nagy érdeklődésre tarthatnak számot.
Egyszóval: hol a határ, mi a való? Fogadjátok műhelyünk történeteit?
 
Barátsággal,
<Aláírás>
4. A levél hatása
A viccrovatba befér. Talán.

A bejegyzés trackback címe:

https://leveltar.blog.hu/api/trackback/id/tr572769551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

entropic · http://e-konyv.blog.hu 2011.03.25. 12:08:07

Nagyon érdekes kérdéseket boncolgat ez a levél, tényleg jó volna tudni, hol a határ a valóság meg a fikció között. :D

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.03.25. 16:57:42

@entropic:

Egyesek szerint nincs is határ, te olvasol Dicket, nem hiszem, hogy ő tudta volna, mennyi a valóság az ő életéből :)

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.03.28. 15:34:00

Na tessék, gondolatrendőrség. Bár igaz, hogy már Platón is pampogott a költők ellen, ne írjanak már össze-vissza hazugságokat, ha jól emlékszem ... Gondolom, kiábrándult magánnyomozókat küldenének a szerző után, hogy kikutassák, igazat írt-e ... Jaaaj.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.03.28. 16:13:40

@skarlát betű:

Legjobb lene egy lista, miről lehet írni és kész. Vagy mégjobb, ha készen lenne minden alkotás, és aki írni akar, csak húzna egy strigulát amellé, amit meg akarna írni. Nem lenne ez a fene nagy szabadság :)
süti beállítások módosítása