Volt egyszer két fiútestvér, pont akkorák, mint ti, az egyik kicsit nagyobb a másiknál, a másik meg kicsit kisebb az egyiknél. Ez a két testvér annyit veszekedett, és olyan változatos módon tudtak egymásra megsértődni, hogy csodájára jártak az emberek, mert jobb volt azt nézni, mint a Minimaxot.
1. Kategorizálás
Kategória: Családi
Alkategória: Jópofa
Stílus: Meseszép
Célcsoport: Fiaid
2. Felhasználási javaslat
A munkád külföldre szólított, így az esti mesét nem tudod fiaidnak elmondani. Sebaj, ezzel a levéllel feleséged egy fektetést meg tud oldani, bár az Anna, Peti és Gergőt nem ússza meg, abból mindig kell olvasni.
3. A levél
Drága kicsi fiaim,
 
Apa ma nincs otthon, de nem marad el az esti mese, mert ebben a levélben küldöm nektek. Fürdés után Anya felolvassa, de csak akkor, ha nem lesz veszekedés.
Megfürödtetek? Akkor mesélek.
Volt egyszer két fiútestvér, pont akkorák, mint ti, az egyik kicsit nagyobb a másiknál, a másik meg kicsit kisebb az egyiknél. Ez a két testvér annyit veszekedett, és olyan változatos módon tudtak egymásra megsértődni, hogy csodájára jártak az emberek, mert jobb volt azt nézni, mint a Minimaxot. Az Anyukájuk meg az Apukájuk folyton szabadkozott, hogy ezek aranyos és kedves gyerekek, de most biztos valami történhetett velük, veszekedőport ettek vagy vitaitalt ittak, ilyesmi lehet a baj oka.
Történt, hogy egy este, éppen fürdetéskor – a két fiú együtt szokott a kádban fürödni, pont úgy, ahogy ti is –, megint kitört a veszekedés. Hogy pontosan mi volt az oka, az nem derült ki, mert mindegyik azt kiabálta sírva, hogy a másik kezdte, megütötte őt és megharapta, meg lelocsolta és fejbe vágta, ő csak visszaadta. A végére aztán úszott az egész fürdőszoba, a víz fele kinn, a másik fele benn volt.
Szóval, ahogy veszekedtek, egyszer csak beugrott a fürdőszoba ajtaján egy kis béka. Akkora volt, mint a kisujjam, nem nagyobb egy picit sem, de nem félt ám a nagy gyerekektől, hanem azzal a lendülettel hopp!, belecsobbant a kád legközepébe, csak úgy fröccsent a víz a fejükre.
A fiúk egy pillanatig szóhoz se jutottak, és már épp sikítani akartak ijedtükben, amikor a kis béka megszólalt.
- Sziasztok pupákok, menjetek már arrébb egy kicsit, hadd férjek el ebben a szép kádban!
Beszélő béka, ilyet se láttak még a gyerekek, csak mesékben hallották, de az ott éppen nem mese volt, hanem maga a történés. Mi most már csak mesének mondjuk, ezért nem izgulunk, de a fiúk a kádban kicsit megremegtek, és csusszantak is gyorsan a kád két szélére. A béka meg elkezdett tempózni ügyesen. Hason, háton, mindenhogyan, de a lába mindig békatempóban járt.
- Ej de jó ez a víz, szálljatok csak ki de rögtön, kell nekem az egész kád!
A béka pici volt ugyan, de nagyon komolyan beszélt, és mély volt a hangja, mint egy medvének. A fiúk nem mertek vele ellenkezni, megszeppenve másztak ki a kádból.
- Úgy úgy, most pedig kérem a játékokat is a szobátokból, hozzátok gyorsan ide nekem mindet! - mondta a béka, aki eddigre már nagyon otthon érezte magát a kádban, afféle kiskirály lett belőle, csak parancsolgatott meg fenyegetőzött. - Amelyik nem siet, azt fenékbe billentem ám!
A fiúk mit tehettek, vitték a legféltettebb játékaikat a fürdőszobába. A vitorlás hajót, amelyiknek az alján van egy elemes propeller, a kék Thomas gőzmozdonyt, de még az óriási Lego helikoptert is. De odaadni nem akarták, elkezdtek veszekedni.
- Add te neki a tiedet! - mondta a nagyobbik.
- Inkább adjuk neki a tiedet! - válaszolta a kicsi.
- Először is ide mindennel, aztán majd meglátjuk, hogyan tovább - csattant fel mérgesen a béka. - Nem látom a tűzoltó autót, azt, amelyiknek van igazi locsolója! Csak nem eldugtátok előlem?!
No de ez már sok volt a fiúknak, ugyanis a tűzoltóautót Apa hozta külföldről, nagyon jó játék volt, télen virágot lehetett vele öntözni, nyáron meg egymást. A sarkukra álltak, és egyszerre kiáltottak fel.
- Tűnés innen te parancsolós béka, a tűzoltóautót nem adjuk! Hiába mély a hangod, csak picike vagy, mint Apa kisujja, ketten kidobunk a kertbe!
És pont úgy is tettek, ahogy mondták, megfogták a kis béka lábait – mind a négyet, mert négy lába van a békának –, és szaladtak vele a kertbe, ahogy voltak meztelenül. Úgy átvágták a szomszédba a kiabálós Zsuzsa nénihez, hogy annak azóta is alig hallani a hangját, pedig szapulja a férjét mindennap.
- Látjátok gyerek, együtt minden sikerülhet - lépett oda hozzájuk ekkor Apa, a pizsamákkal a kezében. - Ha veszekedtek, akkor gyengék vagytok, és egy kicsi béka is le tud győzni benneteket. Ám ha összefogtok, akkor még egy erős mélyhangú békát is átdobhattok a kiabálós Zsuzsa nénihez!
A gyerekek egymásra néztek, és bólintottak. Értettek a szép szóból, nagy gyakorlatuk volt benne, mert Apa mindig okosakat mondott, mind a mesében, úgy a levélben is. Aludjatok most már, szép álmokat fiúk!
 
Csókollak benneteket,
Apa
4. A levél hatása
Nincs több veszekedés, legalábbis a szomszéd Zsuzsa néni nem kiabál, amióta a gyerekeid rendszeresen megdobálják békával. Fiaid egymással azért veszekednek.

A bejegyzés trackback címe:

https://leveltar.blog.hu/api/trackback/id/tr462213339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

entropic · http://e-konyv.blog.hu 2010.08.13. 12:56:00

Ez nagyon aranyos, vicces és tanulságos volt. Majd felhasználom egyszer, ha véletlenül lesz két gyerekem.

Hepciás 2010.08.13. 16:20:17

@entropic:
Ha fiatal, szinte kiskorú leányzó vagy, akkor Levéltáros uramtól kérhetnél egy sablonlevelet arra az esetre, ha véletlenül összejönne két gyerek,ezt hogyan közöld szüleiddel.

Hepciás 2010.08.13. 16:22:41

Levéltáros, ez a mesebeli béka milyen díjszabással vállal bébiszittinget, már ha?

entropic · http://e-konyv.blog.hu 2010.08.13. 19:08:46

@Hepciás:
fiatal leányzó vagyok, de már rég nem kiskorú, nincs már szükségem szülői engedélyre. :) Amúgy az ötlet nem rossz szerintem, de majd Levéltáros eldönti, hogy lesz-e levél belőle.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.08.13. 21:05:03

@Hepciás: @entropic:

Véletlenül két gyerek, az inkább egy posztmodern regény, nem levél.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.08.13. 21:07:21

@Hepciás:

Ez a béka csak nevelési célzattal jelentkezik be a családokhoz, mindig váratlanul. Ellenben tudom ajánlani a kiabálós Zsuzsát, a beceneve Terminátor. Ha fegyelmezési gondjaid vannak, ő megoldja, képes 8 órán keresztül folyamatosan ordítani. Minden hisztit le tud törni.

entropic · http://e-konyv.blog.hu 2010.08.13. 21:26:43

@Levéltáros: nem baj, nem csak az én blogomon lehet posztmodern dolgokról beszélni. Posztmodern levelek egyébként nincsenek? Pl. a múltkori Barth-idézet egy levélben is felhasználható lenne talán.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.08.15. 22:04:06

@21méter:

Kimondani sincs időm, már lehurrognak.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.08.16. 00:10:22

@Levéltáros:

Azért számíthatok néhány jótanácsra, ugyanis nemsokára két kisklambóra kell vigyáznom egy hétig.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.08.16. 00:21:48

@leginkább tejből:

apám is mindig azt mondja, hogy óvatosan, mintha lovat basznál

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.08.16. 10:20:01

@21méter:

Van ez a @leginkább tejből: -féle régimódi iskola, egész gyorsan eredményeket lehet elérni, de aztán micsoda ember lesz a vert gyerekből, nézz csak tejfölre.

Az egészséges gyerek megkeresi a határokat, addig feszíti a húrt, amíg lehet. Úgyhogy legyél kipihent és nyugodt, de ha vége a türelmednek, mutasd ki bátran, hadd lássák, hogy onnantól jön a régi iskola.
süti beállítások módosítása