Róma Olaszország fővárosa, és egyben itt van a Vatikán is, ahol a Pápa lakik. Ennyi most elég földrajzi és történelmi háttérnek, nem akarlak benneteket túlterhelni az áradó információval.
1. Kategorizálás
Kategória: Családi
Alkategória: Tudományos
Stílus: A buta okoskodik
Célcsoport: Gyerekeid
2. Felhasználási javaslat
Céges ügyek miatt Rómába kellett utaznod, és sikerült kiütnöd fél napod a városnézésre. Elfoglalt üzletember vagy, viszont pont az elfoglaltságod miatt elképesztően hatékony is, tehát ez a fél nap elég volt Rómára, mindent megnéztél, amit látni érdemes. Ezzel a levéllel pedig átadhatod gyerekeidnek a tapasztalataidat.
3. A levél
Gyerekek,
 
Mondok nektek egy-két érdekes dolgot Rómáról, mert nem árt, ha tisztában vagytok a tényekkel, így könnyebb eligazodni a világ dolgaiban, és a társaitok előtt is okosabbnak tűntök majd.
Róma Olaszország fővárosa, és egyben itt van a Vatikán is, ahol a Pápa lakik. Ennyi most elég földrajzi és történelmi háttérnek, nem akarlak benneteket túlterhelni az áradó információval. Amit részletesen el akarok magyarázni, az a filmek és a valóság közti különbség, nehogy csalódás érjen benneteket, amikor egyszer majd idejöttök, én nem úgy láttok mindent, mint ahogy az a fejetekben összeállt a filmek hatására.
Csak egy római emlékművet emelek most ki, a Colosseumot (Colosseo, mondják az olaszok, de ez már tényleg az egyetemi szint, nehogy megjegyezzétek!).
A Gladiátor című filmből miden gyerek ismeri, hatalmas stadion, középen verekednek a gladiátorok egymással vagy a vadállatokkal, körben pedig sok ezer néző nézi a küzdelmet. Hát, most ez nem így van, először is nincsenek már gladiátorok (ti ketten vagytok talán az utolsók, de ha még egyszer összeveritek a kardotokkal egymást, vége itthon is a gladiátorkodásnak!), másodszor az egész Colosseo egy nagy rakás rom. Igen, ami a filmekben van, az átverés, valójában csupa rom az egész épület, nincsenek padok a nézőtéren, és a küzdőtér padlója is hiányzik, be lehet látni a pincébe. Olasz barátaink elfeledkeztek a felújítás fontosságáról, kissé leamortizálódott az épület.
Tehát ha mentek majd nyaralni Rómába – amíg nincs jól fizető állásotok, addig szerencsére ez a veszély nem fenyeget benneteket –, akkor majd a Colosseumot kerüljétek el, nem éri meg a sok Eurós belépőt az a rakás félig leomlott fal, inkább szemben a Colosseummal nézzétek meg a hiphopos gyerekek bemutatóját (ingyenes), és vannak olyan ügyesek, mint az egykori gladiátorok.
 
Ciao!
<Aláírás>
4. A levél hatása
Egyre kevésbé tudod a gyerekeid előtt fenntartani a mindentudó Apuka látszatát, szerintünk ne erőltesd. Utazási élményeid alapján már most felülmúlták intelligenciádat, kérdezd esetleg meg tőlük, hogy milyen egyéb római műemlékről hallottak még. Csodálkozni fogsz, olyan sok van.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://leveltar.blog.hu/api/trackback/id/tr222067821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

entropic · http://e-konyv.blog.hu 2010.06.14. 21:32:24

Ez jó levél, világosan látom magam előtt az okoskodó apukát.

Nagyon várom a 134-es levelet, amit a Katonai Biztonsági Hivatal reklámoz, az csak jó lehet. :)

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.06.14. 23:38:24

@entropic:

Köszi! Lesz most egy kis fordulat a Levéltárban, nem véletlenül került elő a KBH. Én egyébként a 137-est várom.

NutElla 2010.06.15. 08:19:55

Drágám, a gladiátoraid az Ovisseumban ma Benő-Jenővel küzdenek, veszünk rá jegyet, vagy írunk neki inkább egy levelet, hogy ma csak kicsit verje meg a kisebbet, aki még csak beszédhibásan tudja csúfolni?

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.06.15. 08:49:18

@NutElla:

Mintha mindenki a jövőt kutatná. Levélírásról ("írunk") a 136-os posztban lesz szó. Szivárog valahol a blog.hu?

Hepciás 2010.06.15. 20:11:29

Kiváló. Köszönjük Maestro! Hiphopos gyerekeket minden aranyáron mutogatott romhalmaz mellé!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.06.15. 21:46:29

@Hepciás:

Inkább vigyáztak volna rá a hülyék, így nem sokat ér, mert sokat kell rá költeni.
süti beállítások módosítása