Legyünk barátok! Vagy legalábbis közeledjünk egymáshoz kulturálisan, pénzügyileg és agyilag. Imádom, hogy amikor hozzátok utazom, elfeledhetem a merev nyugati szabályokat, a németek által egész Európára kényszerített álpontosságot és álfontosságot, és nálatok egy kicsit ismét önmagam lehetek. De amikor ti is önmagatok akartok lenni, az már sok.
1. Kategorizálás
Kategória: Baráti
Alkategória: Tanács
Stílus: Magyaros
Célcsoport: Románok
2. Felhasználási javaslat
Valami elképesztő erővel tört rád a nemzeti felsőbbrendűség, amikor életedben először Romániába utaztál egy üzleti útra. A nyugatot már megszoktad, és a kisebbrendűségi érzéssel is megbékéltél, ahogy Ausztria felé a határt átléped, de ez a román valóság most a torkodon akadt. Te, aki már szinte nyugati embernek érzed magad, most úgy látod, hogy ki kell oktatnod ezeket az elmaradott keleti tirpákokat, hintened kell köztük a nyugati kultúrát.
Levelünkkel hintheted. Te nyugati tirpák.
3. A levél
Románok!
 
Legyünk barátok! Vagy legalábbis közeledjünk egymáshoz kulturálisan, pénzügyileg és agyilag. Imádom, hogy amikor hozzátok utazom, elfeledhetem a merev nyugati szabályokat, a németek által egész Európára kényszerített álpontosságot és álfontosságot, és nálatok egy kicsit ismét önmagam lehetek. De amikor ti is önmagatok akartok lenni, az már sok.
Repülővel hozzátok vidékre utazni – bukaresti átszállással – egész egyszerűen vicc. Nincs transzfer, ki kell lépni a nagyromán valóságba, majd utána vissza, a nemzetközi vizekre, hogy utána ismét Románia földjére lépjünk. Nem lenne ez nagy baj, ha mindez épületen belül megoldható lenne, de az tényleg komolytalan, amikor az egyik épületből átkülditek a megfáradt utast a másikba, majd vissza az eredeti helyre csak azért, hogy egy kis papír fecnit kinyomtassatok. Lehetne ezt ésszerűbben is.
Ugyanakkor a taxik túl ésszerűen járnak nálatok. Azért, mert egy városon belül van egy 500 méteres egyenes útszakasz, még nem kell 90 fölé gyorsítani. Az egyenes nem padlógázt jelent, hanem azt, hogy nem kell tekerni a kormányt. A kanyar pedig nem azt jelenti, hogy ellenőrizni kell a gumik tapadását, hanem azt, hogy az autónak irányt kell váltani. Nálatok aki taxiba ül, kicsit megtapasztalja a siralomházat. Ha szerencséje van, a ravatalozót elkerüli.
A kaja finom, az italok rendben, és a hotelekben sincs semmi probléma, vendégszeretőek vagytok. De ahhoz, hogy a vendég is szeressen benneteket, kicsit lazítani kellene ezen a katonás tempón. Kevesebb majmolás, amikor a szabályokról van szó, és lazább értelmezése a lazaságnak, amikor az autóvezetést gyakoroljátok.
 
Üdvözlettel:
<Aláírás>
4. A levél hatása
Nem valószínű, hogy a diplomáciai iskolák felveszik tananyagukba a leveledet. De te legalább kidühöngted magad, és megtanultad, hogy minden taxisofőrnek lehet azt mondani, hogy lassabban.

A bejegyzés trackback címe:

https://leveltar.blog.hu/api/trackback/id/tr482481970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.02. 21:33:10

személyes okokból érdekelne a levél Litvániára szabott változata is.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.12.03. 08:40:18

@vészmadár (pica pica):

Sajnos nem tudok litvánokról írni, soha nem voltam ott. De vedd feleségül mindenképpen :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.03. 10:38:25

@Levéltáros: höhö, akkor szép napot, litvánul: Labasz vakarasz (nem vicc, sajna)
süti beállítások módosítása