Néha a szónál többet ér a hallgatás, mai levelünk ezt a témát járja körbe. Profi levelezők tudják, hogy van úgy, hogy az el nem küldött levéllel érünk célba, mert éppen mondandónk hiánya közvetíti mondanivalónkat.
1. Kategorizálás
Kategória: Baráti
Alkategória: Magyarázat
Stílus: Professzionális
Célcsoport: Bárki
2. Felhasználási javaslat
Néha a szónál többet ér a hallgatás, mai levelünk ezt a témát járja körbe. Profi levelezők tudják, hogy van úgy, hogy az el nem küldött levéllel érünk célba, mert éppen mondandónk hiánya közvetíti mondanivalónkat.
Hogy mikor érdemes ezt a módszert használni, arra nincsen általános tanácsunk, sok éves tapasztalattal kell rendelkeznie egy levélírónak ahhoz, hogy meglehetős biztonsággal küldjön, vagy ne küldjön levelet. Mi ma egy több élethelyzetben is használható levelet adunk közre, ezekben az esetekben bátran ne küldd el a mintalevelünket:
  • Volt általános iskolai osztálytársad megszerezte a címedet, és levélben pénzt kér tőled kölcsön.
  • Volt barátnőd 10 hónappal a szakításotok és az utolsó találkozásotok után levélben értesített, hogy megszületett közös gyermeketek, várja a tartásdíjat.
  • Az Index szerkesztősége megkért, hogy blogodon többet ne legyenek téma.
3. A levél
 
4. A levél hatása
Figyelem: néhány sikeres el nem küldött levél után úgy érezheted, hogy megtaláltad az univerzális levelezési technikát, és elkezded mindenre alkalmazni, de ez dőreség, mondhatni hiba! A levelezés egyik lényege a levelek elküldése, ez csak egy kiegészítő technika!

A bejegyzés trackback címe:

https://leveltar.blog.hu/api/trackback/id/tr482493544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.12.08. 11:27:56

Kellene egy számláló az el nem küldött kommenteknek is. Így az elnyomott, piaci résekben megbúvő blogok (e tekintetben) fej-fej mellett haladnának a bloghu zászlóshajóival.

entropic · http://e-konyv.blog.hu 2010.12.08. 11:28:00

Ez egy marha jó levél! Most éppen olvasok egy könyvet a kommunikációelméletről, amiből pl. megtudtam, hogy ha nem adod meg a partnerednek az elvárható mennyiségű és minőségű információt, azzal megsérted a hatékony kommunikáció egyik fontos alapelvét, de a hiányos vagy semmilyen kommunikációval is végrehajtasz egy kommunikációs aktust és jelentést közvetítesz.
Ez a levél remek példa erre, írok is a könyv szerzőjének, hogy a következő kiadásban esetleg bevehetné a példák közé.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.12.08. 15:48:53

@ripők:

Második nagyszerű ötleted, bár a Facebook like talán erre hajaz. Lehet, hogy lenyúlták? Kéne indítanod egy "Hogyan formáljuk át a blogoszférát" blogot.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.12.08. 15:49:56

@entropic:

Szerintem ne írj semmit a szerzőnek, ha tényleg annyira profi, akkor rájön, hogy ezt nem írtad, és belekerül a Levéltár a példák közé. Ha nem, akkor csak egy kókler.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.12.08. 16:15:13

@Levéltáros: Blogírásra alkalmatlannak érzem magam. Az indapass regisztrációmon szinte még meg sem száradt a festék, az "újbelépők" gyermekbetegségeit sem nőttem még ki. A "korszakalkotó" ötleteimet pedig mások kreativitása inspirálja. Maradok kibic. :) (Remélem itt szabad szmálylizni)

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.12.08. 17:29:22

@ripők:

Én a blogolás miatt regisztráltam, nulla kommenttel a hátam mögött kezdtem el. Nodehát ott voltak a nagyszerű levelek a tarsolyomban.

Itt szabad a szmájli, nincsenek felesleges rigolyáim :)
süti beállítások módosítása