1. Kategorizálás

Kategória: Baráti
Alkategória: Tudományos
Stílus: Okos
Célcsoport: Barátok, kollégák
2. Felhasználási javaslat
Avanzsálsz, szépen haladsz felfelé a népszerűségi listán, már nem okoskodó, hanem okos emberként gondolnak rád többen a kollégáid közül. Egyelőre persze csak az okoskodók, de ne csüggedj.
A minőségi ugrást ezzel a levéllel érheted el, ha szétküldöd a kollégáidnak, mindenkit meggyőzöl arról, hogy te vagy a legpallérozottabb elme a világon. Ha ezután céltalannak érzed az életed, ne minket hibáztass.
3. A levél
Kedves Barátaim,
 
A magyar nyelvújítókról bizonyára mindegyikőtök hallott, Kazinczy Ferenc (legjelentősebb művének a levelezését tartják, 6000 levéllel – a szerk. megjegyzése) és társai a magyar nyelvet az utolsó pillanatban rángatták vissza a feledés homályából.
Most a nyelvújító mozgalom néhány balfogásáról szeretnék megemlékezni, amiket ki is használtak az ellenzők. A legfrappánsabb közülük Somogyi Gedeon levéltáros volt (ismerős név! – a szerk. megjegyzése), aki Mondolat néven egy híres gúnyiratot szerkesztett és adott ki a nyelvújítás ellen "a nyelvújítók (neológusok) korcs szavaiból, idegenszerű és affektált stílusában". Nem rossz, ugye, támadni az ellenfelet a saját fegyverével, ráadásul szellemes volt, nem bunkó, mint pl. az a gúnyirat, amit így írtak alá: „A’ nevem akárki. Szaros a’ seggem vakard ki.”
Kb. 10 ezer új szó honosodott meg, de sok ezer ment a kukába. Néhány kedvencem a popont (kettőspont) után: csucsag (piramis), tanaknok (miniszter), testtudomány (fizika), benyomat (benyomás), vimály (világosság), zengemény (opera).
A tizenkét hónapunk se rossz: zúzoros, enyheges, olvanos, nyilonos, zöldönös, termenes, halászonos, hévenes, gyümölcsönös, mustonos, gémberes, fagyláros (Barczafalvi Szabó Dávid alkotásai), ezeket még Kazinczy is utálta.
Mondoltam ezeket nektek, hogy ti is észláng lehessetek.
 
Üdvözlettel,
<Aláírás>
4. A levél hatása
Az igazi nagyágyúk is befogadnak, a cég legokosabb emberei közé fogsz számítani. Hamar ráébredsz, hogy megmaradni nem is olyan nehéz köztük, hiszen a nagyeszűek is csak emberek, legfeljebb ügyesebben menedzselik magukat, mint mások. Menni fog ez neked is. A Levéltárban azért lebuknál egy pillanat alatt, mi tényleg zsenik vagyunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://leveltar.blog.hu/api/trackback/id/tr171692817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása