Tisztelt Olvasók, tisztelt Állampolgárok!

 
Levéltáros úr e szavakkal kért fel erre a megemlékezésre: „Katonaként, hazafiként, de legfőképp emberként van mit mondanod a magyaroknak a múltról, jelenről és jövőről. Szent István máig érvényes üzeneteit fordítsd le a ma nyelvére, de ne a megszokott gondolatokat ismételd újra és újra, hanem a te egyedi látásmódoddal és a Levéltárunkra jellemző magas kulturális igényességgel alkoss eredetit és maradandót, amit majd az eljövendő generációk ismételnek újra és újra.” Nos, megpróbálom, ám ha megengedik, akkor nem katonaként, elhárítóként és fedett tisztként szólok Önökhöz, hanem levéltári dolgozóként.
Szent István legnagyobb tette nem az volt, hogy megalapította a magyar királyságot, és, hogy ezzel Európához csatolt minket. Ezt az ő korában sokan megtették. Európa keleti szélén sorra fölmagzottak a keresztény királyságok és fejedelemségek. Az ő igazi nagysága abban rejlik, hogy megteremtette az önálló és szuverén Magyar Levelezési Kultúrát (MLK), és ezen az egyedülálló módon tartotta a kapcsolatot kora minden jelentős hatalmi tényezőjével.
Nem lemásolta és átvette a német-római császár és a pápa leveleit, hanem kreatívan újraértelmezte a levelezést, saját élményeivel fűszerezte a hivatalos üzeneteit, és közeli, szívélyes kapcsolatot alakított ki mindenkivel személyes találkozó nélkül is. Nem a nagypolitikának és a hatalmi játszmáknak köszönhetjük fennmaradásunkat és függetlenségünket, hanem a Szent István által létrehozott MLK-nak, amivel bekapcsolta Magyarországot Európa kulturális vérkeringésébe, felfrissítve és megújítva a kissé megfáradt európai levelezést és kivívta minden nemzet és hatalmi tényező tiszteletét.
Ünneplő Olvasók! Megemlékezésemet mivel is fejezhetném be jobban, mint Szent István német-római császárhoz írott egyik levelének felidézésével.
Kedves Ottó,
 
A koronázásomat kár volt kihagynod, de megértem, hogy a hosszúra nyúlt római vakációdat nem akartad félbeszakítani egy magyarországi utazással. Csak hogy tudd, minden jól sikerült, a korona pont passzol a fejemre, bár a ferde kereszten először meglepődtem, de aztán Gizellám elmondta, hogy most ez a divat.
Ha legközelebb erre jársz, ugorj be hozzám, bepótoljuk a partit.
 
Üdv,
                István 
Forrás:
 

 

4 komment

Címkék: hivatalos kbh

A bejegyzés trackback címe:

https://leveltar.blog.hu/api/trackback/id/tr742232530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.08.20. 10:35:39

Szent Isván 1693-as szentté avatási mutyija
2010.08.18. 08:35 IGe

Lipót nyomására avatták hivatalosan szentté I. István királyt 1693-ban egy politikai mutyi melléktermékeként és egy földbirtokért cserébe? I. Isván királyunk szent volt-e, vagy inkább véreskezű és családgyilkos? Pogány egyenlő magyar és nem keresztény? Interjú részletek Bognár Józseftól, aki végzettsége szerint teológus, szakmája szerint jelenleg könyvkiadásokkal foglalkozik.

vilagnezet.blog.hu/2010/08/18/szent_isvan_1693_as_szentte_avatasi_mutyija

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.08.20. 13:44:00

@IGe:

Ennyi zagyvaságot egy helyen, köszi, majd felhasználom egy levelemben!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.08.21. 16:38:30

@éjjeli_alkesz:

Milyen természetesnek tűnik ez a megszólítás ma már, de István idejében ez forradalmi innováció volt!
süti beállítások módosítása