Mintha a kibicek mondanák meg, hogyan licitáljanak a póker világbajnokságon a versenyzők. Ugye, hogy aki beteszi a pénzt, csak az emelheti a tétet? Tehát szavazni is az szavazhasson, aki adót fizet!
1. Kategorizálás
Kategória: Hivatalos
Alkategória: Ajánlat
Stílus: Szakszerű
Célcsoport: A politikai és gazdasági elit
2. Felhasználási javaslat
Világgazdasági válság van, nem mellesleg jönnek az önkormányzati választások, az új kormány pedig próbálja kialakítani azt az új gazdasági modellt, amivel a rég várt fellendülés végre beindítható, és az IMF által megkövetelt hiánycélok is teljesíthetőek.
Ehhez adunk most egy zseniális ötletet, amivel egyszersmind a következő választás is megnyerhető, hiszen a szavazási rendszert is módosítjuk.
Ha populáris ötletekre hajtó politikus vagy, küldd el ezt a levelet a gazdaság főbb szereplőinek. Ha ráharapnak, te is potentát leszel.
3. A levél
Tisztelt <célszemély>!
 
Tiszta sor, hogy a kormányzás arról szól, hogy a kormány beszedi a pénzt, aztán újraosztja. A kormány pedig úgy alakul meg, ahogy a szavazók megszavazzák a pártokat és a képviselőjelölteket. Tehát a kormány a befizetők pénzeivel gazdálkodik, de nemcsak a befizetők, hanem a nembefizetők is alakítják a kormányt a szavazataikkal. Mintha a kibicek mondanák meg, hogyan licitáljanak a póker világbajnokságon a versenyzők. Ugye, hogy aki beteszi a pénzt, csak az emelheti a tétet? Tehát szavazni is az szavazhasson, aki adót fizet! A szavazati jogot pedig arányosítani kell a befizetett adóval. Az igazságosság jegyében néhány pontosítást rögtön specifikálok:
  • A befizetett adó alatt az előző választás óta eltelt időszak alatt befizetett adót értem, azaz normális esetben 4 év eredményét összegezve. Ezzel kiküszöbölhetők az ideiglenes hatások, mint például a munkahely elvesztése utáni munkanélküli periódus.
  • A nyugdíjasokra a nyugdíj kalkulációs szabályok szerint kell kiszámítani a szavazati jogot, és azt indexálni a mindenkori nyugdíjindexálás szerint.
  • A gyerekek nem fizetnek adót, de nem is szavaznak, a 18 év feletti diákok pedig az ösztöndíjrendszer alapján kapnak szavazati jogot: a jó tanulmányi eredmény alapján jár az arányosított szavazati jog, az ösztöndíj nélküli felnőtt korú diákok nem szavazhatnak. Ezzel is ösztönözzük a tanulási hajlandóságot.
  • A rokkantnyugdíjasok szavazati jogát a nyugdíjasokéhoz hasonlóan kell megállapítani, de a leszázalékolás mértékével csökkentve.
  • A munkanélküli segély, a családi pótlék és az egyéb szociális típusú kifizetések nem jogosítanak szavazatra, hiszen adófizetéssel nem járnak.
  • Az adócsökkentési lehetőségek igénybevételéről az állampolgárok szabadon dönthetnek: ha igénybe veszik az adócsökkentési lehetőségeiket, akkor csökken a szavazati joguk, ellenben több pénzük marad. Ez a megoldás növeli az adófizetési hajlandóságot.
A fentiek bevezetésével igazságos választási rendszer alakítható ki, a teherviseléssel arányos szavazás pont úgy működik, mint az egészséges családi modell: aki keres, az diktál.
 
Üdvözlettel,
<Aláírás>
4. A levél hatása
Ha egy kormányzás negatív következményeit is csak az adófizetők viselik el, akkor támogatni fogjuk a javaslatodat gazdasági és politikai elitként (mert mi azok vagyunk!), addig azonban nem. És az ÁFA mintha kimaradt volna a javaslatból, pedig aki vásárol, az fizeti. De majd arra külön küldünk neked egy levelet, te populista politikus.

A bejegyzés trackback címe:

https://leveltar.blog.hu/api/trackback/id/tr292250993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mezőbándi 2010.09.02. 13:58:21

Sokszor felmerülő ötlet, de sajnos nem jó. A vagyoni állapothoz köttött szavazati jog számos országban létező rendszer volt, többek között nálunk is volt ilyesmi.

A legnagyobb jövedelműek azonban adófizetés nélkül is képesek jelentős befolyást gyakorolni a politikai folyamatokra, ez tehát csak a demokratikus ellensúlyt csökkenti tovább. És bár igazságosnak tűnhet, igazából nem az, hiszen a demokratikus érdekérvényesítés nem csak a gazdasági érdekekről kell szóljon. Hanem a politika által érintett közösség létezésének, fennmaradásának egészéről. Ebbe pedig "joggal" szólnak bele azok is, akik amúgy nem kiemelt adófizetők. Pl. csökkent értékű lenne egy gyesen lévő anya szavazata a közösség jövője szempontjából?

Vagy nézzük azokat a szakmákat, amelyek rosszul fizetettek (és ezért keveset adóznak). A tanárok szavazata csökkentett értékkel számítson?

Vanek B. Eduard 2010.09.02. 14:02:40

Ezt a szavazati indexálást kicsit egyszerűben már kifejtettem én is pár hónapja. E szerint:
- a szavazók top5% SzJA befizetői 4 szavazattal bírnak
- a top15% 3
- top30% 2 pontot ér
Mindenki más (akinek jelenleg is szavazati joga van), a hagyományos 1 szavazatot kapja.

Így a top30 enyhe szavazattöbbségbe kerül az eltartott 70%-kal szemben (8:7 arányban).
Ez persze nem demokratikus, csak ésszerű :-).

Vanek B. Eduard 2010.09.02. 14:12:16

@Mezőbándi: Veled is egyetértek, nem igazságos. De a világ sem az.

Viszont így a - jelenleg populista ígérgetésre "kényszerített" - politikusaink már nem a tömegnek udvarolnának és ígérgetnénk 15. havi fűt-fát (és ha még be is tartják, akkor csődbe viszik az országot, mint Megyó, ha nem, akkor meg hazudnak, mint ... a többi).

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.02. 14:19:40

@Mezőbándi:

Egyáltalán nem igazságos, egyetértünk. De aki kampányolni akar ezzel, az viheti a levelet, én kiszolgálok mindenkit :)

@Vanek B. Eduard:

Egész jó számolás, csak az szja-ból kiindulni sosem jó, mert van sok más adó, és az ÁFA az mindig kimarad, pedig komoly tétel.

De egyébként hülyeség, mert aki nem fizet adót, az is szívhat.

Mezőbándi 2010.09.02. 14:21:24

Mi lehetne akkor a megoldás?

Szerintem roppant egyszerű: aki nem akar részt venni a demokrácia intézményeinek működtetésében, az nem választópolgár. Elég lenne kivonni az idiótákat (a szó eredeti értelmében) az egyenletből, hogy legalább egy jelentős egyensúlytalanság megszűnjön.

Praktikusan: aki 2 (vagy max 3!) egymást követő, lakcíme szerinti voksoláson nem vesz részt, az automatikusan kikerül a választópolgárok közül. Pl. aki nem szavazott tavasszal, és ősszel se megy el, az nyilván szarik az egészbe és többé nem számít választópolgárnak.

Természetesen az alkotmányos jogát nem veszíti el, de a helyi jegyzőnél regisztrálnia kell magát választóként, mielőtt legközelebb szavazhat.

Ma az ilyen demokratikus nullák, darab-darab alapon, puszta tömegükkel befolyásolják a szavazások eredményét. gyakorlatilag értéktelenebbé teszik azoknak az embereknek az erőfeszítését, akik igenis részt akarnak venni ezekben a folyamatokban.

Más szóval, ha ÉN veszem a "fáradtságot", hogy a szavazatommal kifejezzem a szándékomat, akkor a leszarók távolmaradása ne érvényteleníthesse az én akaratomat. Sőt: ne is csökkenthesse az értékét. Hiszen, ha az én - szavazat által kifejezett - akaratom egy a 8 millió "szavazópolgár" akaratából, akkor az kisebb súlyú, mintha egy az 5 millióból.

Ezzel egyébként megszűnnének pl az érvénytelen népszavazások (jelentős anyagi megtakarítás), és annak az akarata számítana, aki azt részvétele útján - többségbe kerülve - kifejezi.

De ugyanúgy nem lehetne az éppen győztes parlamenti erő legitimációját sem azzal támadni, hogy a választók közé számítunk olyanokat, akik soha nem is voltak azok. ("rátok igazából csak 15-20-25% szavazott...")

Vanek B. Eduard 2010.09.02. 14:53:29

@Levéltáros: "az ÁFA az mindig kimarad"
Dehogy marad ki! Aki többet keres, több ÁFÁ-t is fizet. És több Szja-t is. Viszont ha "adóelkerüléssel" fizet kevés szjá-t, akkor miért is érdemelne kiemelt jogokat?

Styxx 2010.09.02. 16:27:35

@Mezőbándi:
"A tanárok szavazata csökkentett értékkel számítson?"

Volt ennek a két rendszernek az ötvözete is már, nálunk is. A klasszikus virilizmus mellett a vagyoni cenzust ún műveltségi cenzussal is megfejelték.

Szerintem az összes jelenlegi rendszer elavult és igenis az értelmes 16 éveseknek is annyit kellene, hogy érjen a szavazata, mint egy Klubb Rádión vagy Magyar Fórumon elhülyült nyuggernek.

Én a szavazást komment számhoz kötném.
Minél többet kommentel a választó blogokhoz, annál aktívabb a közéletben, ezért annál többet kellene, hogy érjen a szavazata. trolloktól pedig levonnák. De mindezt a blogminiszter gondolom a következő ciklusig megnyugtatóan rendezi.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.02. 17:03:28

@Mezőbándi:

Ezzel maximálisan nem értek egyet, a nemszavazás is része a demokráciának. Ha adót fizetek, de nem szavazok, az nem azért lehet csak, mert leszarom, hanem azért is, mert nem találok olyat, akire szavaznék. De majd ha találok, szavazok, de emiatt nem akarok külön a jegyzőhöz járni. De még van ennek sok vetülete, és a vége az is lehet, hogy nagyon kevés ember dönt egy népszavazáson mindenkiről.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.02. 17:04:48

@Styxx:

Akinek pedig blogja van, nem csak kommentel, az minimum bejutott a második fordulóba!

Hepciás 2010.09.02. 17:08:47

@Levéltáros:
Maximálisan egyetértek és botorság az élőkre korlátozni a választójogot, főleg a passzívat.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.02. 17:24:47

@Hepciás:

Érdekes szempont. De meddig szavazhat egy halott? 10, 20 évvel a halál után már nem engedném, a végén még Ádám és Éva is beleszólna!

Mezőbándi 2010.09.03. 09:47:01

@Levéltáros:
>>Ezzel maximálisan nem értek egyet, a nemszavazás is része a demokráciának.<<

Én meg ezzel nem értek egyet, maximálisan :)

A demokrácia és a demokratikus rendszer széles alapokon nyugvó legitimitásának fennmaradásához elengedhetetlen a széleskörű részvétel annak működtetésében. Mindenki távolmaradó, indoklásától függetlenül, csökkenti ezt a legitimitást.

És azért lássuk be, hogy a távolmaradásnak nem pont a proteszt a leggyakoribb oka.

De OK, nem találtál neked tetszőt. Viszont akkor szállj ki a rendszerből addig, ameddig találsz neked tetszőt. Vagy csinálj egy neked tetszőt. Az NEM a demokrácia része, hogy SEMMILYEN módon nem veszek részt benne.

Ha nem választasz, nem mész el népszavazni, nem veszel részt egy országos vagy helyi politikai szervezet munkájában, akkor miképpen működteted TE a demokráciát?

(Merthogy az adófizetésnek semmi köze ehhez. Azt diktatúrában is fizethetsz.)

Ja, és nem személyeskedni akarok, ez a "TE" itt most általános alany :)

>>emiatt nem akarok külön a jegyzőhöz járni<<

Nem ez az egyetlen olyan jog, aminek a használata - huzamosabbb nemhasználat esetén - egy újbóli regisztrációhoz kötődik.

Jogod van pl. a tanuláshoz, de ha nem jársz be, akkor egy idő után kirúgnak és újból be kell iratkoznod. Mégsem jut eszedbe azt mondani, hogy "hát, nem találtam nekem tetsző tanárt/tantárgyat azért nem jártam három évig, de akkor most itt vagyok...".

>>a vége az is lehet, hogy nagyon kevés ember dönt egy népszavazáson mindenkiről<<

Bizony, akkor sokaknak kell elmenni szavazni, hogy ne így legyen.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.09.03. 10:54:19

@Styxx:
Akkor mindenképpen fel kellene állítani egy Trollügyi Minisztériumot, aminek miniszteri posztjára máris alkalmasnak érzem magam, ne is keressetek tovább! Tapasztalataim számosak, kurvából lesz a legjobb feleség, és a többi...

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.03. 12:23:13

@LadyCarambole:

Valójában egy rada kaliberű ember kellene oda, te inkább államtitkár típus vagy.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.03. 12:39:14

@Mezőbándi:

Valójában a nemszavazással én azt jelzem, hogy lenne itt még hely valakinek, érdemes próbálkozni másnak is, nem csak a régieknek. Be is jött, két új párt is meglátta a lehetőséget, be is kerültek :)

A szavazásra buzdítás mindig valamelyik már parlamenti párt kommunikációjábol vezethető le.

De ez is szép a demokráciában, hogy így vitatkozhatunk, régebben már lecsukattalak volna :)

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.09.03. 14:07:14

@Levéltáros:
Ha annak is van süppedős szőnyeges előszobája, elfogadom.
Rada kitűnő választás, legalább nem lesz veszélyben az erényem!
süti beállítások módosítása