Kedves Olvasó,

 
A Levéltár megalakításával egy célunk volt: összegyűjteni és publikálni azokat a leveleket, amik átsegítenek mindenkit élete legnehezebb pillanatain, megoldást kínálnak minden előfordulható élethelyzetre. Mértékadó tudományos körök szerint olyan kritikus helyzet, ami levéllel megoldható, maximum 269 lehet egy ember életében.
Ez a kétszázhetvenedik levelünk.
 
Változások a Levéltár életében
Valaki tán ki tudja kombinálni.
 
Új kategóriák
Durva volna.
 
Levéltári pletykák, exkluzív belső hírek
Oltári nagy durranás készül a Levéltárban, bár az is lehet, hogy pukkan egy picit, azután elhallgat.
 
Kétszer-kettő
Interjúalanyunk még az álnevét is titkosította, így névtelenül adjuk le az alábbi anyagot. Annyi biztos, hogy komoly köze van a Levéltárhoz.
Kedves Xxxx Yyyyyy, igaz, hogy megszűnik a Levéltár?
Igen.
Mikor?
Most.
 
További jó olvasást és levelezést kíván,
                A Levéltár csapata
Mi van veled, rég láttalak, boldog vagy? Ráérsz egy hónap múlva, <dátum>? Csak így a közepébe, de hát ezt megszokhattad tőlem, így lángolt fel a szerelmünk is, és most dramaturgiai okokból a viharos szakításunkat nem idézem fel, de az is passzolna a hirtelen stílusomhoz.
1. Kategorizálás
Kategória: Szerelmes
Alkategória: Esemény
Stílus: Pofátlan
Célcsoport: Volt barátnőid
2. Felhasználási javaslat
Házasodsz, és villantani akarsz barátaid előtt, ezért szervezel az esküvő utáni vacsorára egy asztalt, ahová a volt barátnőidet ülteted. Ez szépen demonstrálja újdonsült feleséged számára, hogy nagyszerű ember vagy, ő is számíthat majd rád akár a válás után is, te tényleg komolyan gondolod a holtomiglan-holtodiglant.
Levelünkkel a szervezés terhét levesszük a válladról, te csak küldd szét volt barátnőidnek.
3. A levél
Drága barátnőm!
 
Mi van veled, rég láttalak, boldog vagy? Ráérsz egy hónap múlva, <dátum>? Csak így a közepébe, de hát ezt megszokhattad tőlem, így lángolt fel a szerelmünk is, és most dramaturgiai okokból a viharos szakításunkat nem idézem fel, de az is passzolna a hirtelen stílusomhoz.
Képzeld, házasodni fogok! Megtaláltam az igazit, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy meghívlak az esküvőmre, és utána a lagzira is. Én komolyan gondolom, amit utánad üvöltöttem, amikor zokogva elrohantál tőlem: Legyünk barátok! Akkor a szerelmünk véget ért, és a barátságunk nem indult el, de az idő talán elfedte a sok keserűséget, amit látszólagos hűtlenségem okozott neked. Ma már barátkozhatunk, és a kezdőlépést akár az esküvőmön is megtehetjük, ezért kérlek, fogadd el a meghívásomat, és gyere el mindenképpen! Nagyszerű társaságot biztosítok számodra, lesz a vacsorán egy volt barátnők asztala, ahová meghívtam azokat az exeimet, akik a legfontosabbak voltak számomra. Ugyebár lesz közös témátok, és ami a legjobb, talán sikerülhet kibeszélni pár olyan konfliktust, ami nyomhatja egyik-másiktok lelkét, féltékenység, veszekedés, hajtépés (vagy az nem te voltál, hanem egy másik?).
Nagyszerű ötlet, ugye? Egy barátom esküvőjén láttam ugyanezt, csak ott sokkal kisebb volt ez az asztal. Nem szeretném, ha valami lúzernek tűnnék, akinek csak néhány csaja volt az életében, ezért mindenképpen számítok igenlő válaszodra! Lesznek facér férfiak is!
 
Baráti csókkal,
<Aláírás>
4. A levél hatása
Ha menyasszonyod megcsinálja a volt barátok asztalát, akár még partnerközvetítő irodát is nyithattok. Vagy pankrátor iskolát.
Amikor 2010. november 1-jével Önt levéltárügyi miniszteri biztossá nevezték ki, akkor úgy éreztem, végre méltó figyelmet kapnak az eleddig mellőzött levéltárak, értő kezekbe ügyünk, hányatott sorsunk véget ér
1. Kategorizálás
Kategória: Hivatalos
Alkategória: Adakozás
Stílus: Professzionális
Célcsoport: Gyimesi Endre levéltárügyi biztos
2. Felhasználási javaslat
Ha levéltáradat még nem kereste meg a fideszes Gyimesi Endre, aki november óta levéltárügyi miniszteri biztos, akkor már nem is fogja. De egy levelet azért érdemes neki küldeni, kollegiális udvariasságból legalább.
3. A levél
Tisztelt Miniszteri Biztos Úr!
 
Amikor 2010. november 1-jével Önt levéltárügyi miniszteri biztossá nevezték ki, akkor úgy éreztem, végre méltó figyelmet kapnak az eleddig mellőzött levéltárak, értő kezekbe ügyünk, hányatott sorsunk véget ér, hiszen az Ön feladatkörébe tartozik, hogy konzultációt folytasson a levéltárak fenntartóival, a tulajdonosi jogkör gyakorlóival, a Magyar Országos Levéltár főigazgatójával, vezetőivel, az áttekintés alapján javaslatot tegyen a fejlesztési igények európai uniós pályázatokkal történő összhangba hozatalára, e-levéltár, levéltári digitalizáció megvalósítására, valamint a hazai levéltári rendszer működtetésének esetleges megújítására.
Sajnos reményeim nem váltak valóra, a konzultáció a Levéltár Bloggal nem valósult meg, és mivel kinevezése 2011. április 30-ig tart, már nem is remélem, hogy megtörténik a kapcsolatfelvétel közöttünk.
Pedig megbeszélnivalónk lenne nem is kevés.
Én, mint a Levéltár Blog tulajdonosa és a tulajdonosi jogkör gyakorlója, vezetője és a tartalomért felelős szakmai irányítója egy személyben adhattam volna alapos és szerteágazó áttekintést a magyarországi levéltárak helyzetéről. Képet kaphatott volna egy önkéntes munkával létrehozott e-levéltár életéről, a napi problémáinkról, és talán meríthetett volna innovatív megoldásainkból társlevéltáraink, elsősorban a Magyar Országos Levéltár felvirágoztatása érdekében.
Levelemet nem panasznak szánom, és megértem, ha a temérdek munka mellett ránk már nem maradt ideje, csupán jelzem, hogy van a MOL-on túl is levéltári élet.
Amennyiben a miniszteri biztossága után a felszabaduló energiáit szívesen fordítaná önkéntes munkára, és a levéltárakkal sem akarja megszakítani a kapcsolatot, úgy örömmel látjuk szerzőink között, bizonyára sok érdekes és színes levelet tudna publikálni nálunk a mások hasznára.
Munkájához sok sikert kívánok.
 
Üdvözlettel:
<Aláírás>
4. A levél hatása
Talán egy új szerző?
Örömmel értesültem arról, hogy Őeminenciája Gianfranco Ravasi Bíboros Úr, a pápai kulturális tanács vezetője bloggertalálkozót szervez májusban annak érdekében, hogy a Vatikán megismerje a bloggerek információs igényeit.
1. Kategorizálás
Kategória: Reklám
Alkategória: Esemény
Stílus: Tiszteletteljes
Célcsoport: blogmeet@pccs.it
2. Felhasználási javaslat
A háttér: a Vatikán 150 bloggert hív meg, hogy párbeszédet kezdjenek az elektronikus média képviselőivel az igényeik megismerése érdekében. A határidő nagyon szoros, ma (április 13-án) zárja le a jelentkezési lehetőséget a Vatikán, és már több mint 400 jelentkező van a 150 helyre.
Küldd el még ma a jelentkezésedet, és részese lehetsz azon kiválasztottaknak, akik elsőnek értesülnek a Vatikán legbelsőbb titkairól!
3. A levél
Mélyen Tisztelt Eminenciás Bíboros Urak!
 
Örömmel értesültem arról, hogy Őeminenciája Gianfranco Ravasi Bíboros Úr, a pápai kulturális tanács vezetője bloggertalálkozót szervez májusban annak érdekében, hogy a Vatikán megismerje a bloggerek információs igényeit.
A találkozóra ezúton jelentkezem, hiszen a.) blogger vagyok, b.) információt akarok.
Blogomról néhány információt megosztok Eminenciás Urakkal, hogy kedvező elbírálásuk alá essek:
  • Blogom a <blogod> címen érhető el.
  • Az egyik legjelentősebb blogger vagyok Magyarországon, és bár olvasottságom nem kiugróan magas, de az olvasóim a magyar blogélet meghatározó és véleményformáló személyiségei.
  • A katolikus hitélethez konkrétan kapcsolódó posztjaim száma alacsony, de Isten mindenhol jelen van, ezért bármiről írok, annak köze van a valláshoz.
  • A bloggertalálkozón részletesen kifejtem majd, milyen információnak örülnék a legjobban, mely rendszeres exkluzív megnyilatkozások szolgálnák Magyarország felemelkedését és blogom olvasottságának növekedését.
Az egész magyar blogoszféra őszinte hittel reméli, hogy blogom felkelti Eminenciás Urak figyelmét, és részese lehetek a Vatikán és az újmédia kapcsolatfelvételének.
 
Örvendezve azon, hogy hamarosan személyesen is találkozunk,
<Aláírás>
4. A levél hatása
4-500 jelentkezőből bekerülni a legjobb 150 közé nem nagy ügy, biztosan meghívnak.
Levél nagy rajongója vagyok, őszinte érdeklődéssel olvasom a falu híreit, örülök a fejlődésüknek, és bár nem vagyok a lakosuk, de nevemből adódóan büszkén vállalom a közösséget Önökkel.
1. Kategorizálás
Kategória: Közösségi
Alkategória: Tanács
Stílus: Barátságos
Célcsoport: Levél polgármestere
2. Felhasználási javaslat
Ha te is Levéltáros vagy, esetleg van egy Levéltárad, akkor érdemes felvenned a kapcsolatot Levél községgel. Fogjanak össze a hasonlók.
3. A levél
Tisztelt Polgármester Úr!
 
Levél nagy rajongója vagyok, őszinte érdeklődéssel olvasom a falu híreit, örülök a fejlődésüknek, és bár nem vagyok a lakosuk, de nevemből adódóan büszkén vállalom a közösséget Önökkel.
Nem szeretnék tolakodónak tűnni, vagy éppen a falu életébe beavatkozni, de van néhány ötletem, amit szívesen megosztok Önökkel, ha tetszik, használják nyugodtan.
Hírlevelükben, a Hír-LEVÉL 2011. I. negyedévi számában láttam Arany Tamás cikkét „Mert olvasni jó…” címmel – remélhetőleg állandó rovat lesz –, ami a könyvtárukban fellelhető könyvekről adott kis ismertetőt, kedvcsinálót. Olvasni tényleg jó, de ha megenged egy megjegyzést: nem csak a könyvtárukban fellelhető műveket érdemes propagálni, hanem bármi színvonalas olvasnivalót – nem csak hagyományos nyomtatott terméket –, mert aki megszereti az olvasást, az előbb-utóbb a könyvtárba is betér. Ajánlok is rögtön egy kitűnő internetes honlapot, folyamatosan frissülő tartalommal, a Levéltár blogot (leveltar.blog.hu). Szinte magától értetődő, hogy Levél hírlevele egy leveleket publikáló Levéltárat ajánl az olvasók figyelmébe.
Segítségemet is felajánlom a Hír-LEVÉL tartalommal való feltöltéséhez, szívesen írok bármit – például szórakoztató leveleket – lapjukba, amennyiben igénylik, természetesen önkéntes munka keretében.
A honlapjuk egyik rovata, az Akikre büszkék vagyunk talán megérdemelne egy kis frissítést. Nem feltétlenül a díszpolgárok számát kellene növelni – bár ha van méltó jelölt, akkor mindenképpen érdemes megválasztani –, inkább csak szélesíteni kellene azok körét, akik Levélhez kötődnek, esetleg levelekkel foglalkoznak, netán a nevük utal a falu nevére. Nem akarok konkrét tanácsot adni, bizonyára Önök is találnak megfelelő jelöltet a faluból, a megyéből, vagy akár az internetről.
Végezetül újra hangsúlyozni szeretném, hogy Levél őszinte híve vagyok, nagyon tetszik a falujuk, és szerény eszközeim segítségével hozzá szeretnék járulni eredményességükhöz. Bármikor rendelkezésükre állok!
 
Üdvözlettel:
<Aláírás>
4. A levél hatása
De szép is lenne, ha a legszebb nevű magyar falu és a legjobb magyar levéltári blog összefogna!
Legfontosabb célunk piacvezető szerepünk megőrzése, sőt akár megszerzése is. Hónapok óta indítjuk és futtatjuk a kiemelt projektjeinket, hogy ügyfeleinket a lehető legmagasabb szinten szolgáljuk ki, és hogy professzionalitásunk minden területen látható és érzékelhető legyen.
1. Kategorizálás
Kategória: Céges
Alkategória: Nyílt levél
Stílus: Bürokratikus
Célcsoport: Minden dolgozó
2. Felhasználási javaslat
Igazgató vagy, aki mindent megtesz a cége jó működése érdekében. Hatékony eszközöd a minden munkavállaló számára kiküldött igazgatói körlevél, ám úgy veszed észre, hogy kevesen olvassák ezeket, a végrehajtásukkal meg végképp nem törődik senki. Egy általános figyelemfelhívó körlevélre van szükséged, ami mindenki figyelmét ráirányítja a rendszeresen kiküldött igazgatói körlevelekre. Mi előkerestük neked a legjobbat, a Levéltáron belül is kiküldjük időnként, hogy javuljon a morál.
3. A levél
Kedves Kollégák!
 
Legfontosabb célunk piacvezető szerepünk megőrzése, sőt akár megszerzése is. Hónapok óta indítjuk és futtatjuk a kiemelt projektjeinket, hogy ügyfeleinket a lehető legmagasabb szinten szolgáljuk ki, és hogy professzionalitásunk minden területen látható és érzékelhető legyen. Ezekre a kiemelt projektekre magam hívom/hívtam fel a figyelmeteket a minden munkavállaló számára kiküldött igazgatói körlevelekkel, kihangsúlyozva, hogy a projektek megismerése és a közreműködés elemi fontosságú cégünk minden egyes munkavállalója részére.
Az elmúlt napokban véletlenszerűen teszteltem figyelemfelhívó igazgatói körlevelem hatékonyságát, és azt kell, hogy mondjam, az eredmény elkeserítő. Nem ismeritek – tisztelet a kivételnek – a legfontosabb igazgatói körleveleim céljait, a tartalomról nem is szólva.
A hiányosságokat ezzel az általános figyelemfelhívó igazgatói körlevéllel orvoslom:
Mindenki figyelmét ismételten felhívom, hogy a témaspecifikus igazgatói körlevelekben foglaltakat kiemelt figyelemmel kezelje, mert azokat nem szórakozásból, hanem nagyon fontos cégérdekből küldöm ki!
Cégünk jövője múlhat azon, ha valaki nem ismeri igazgatói körleveleim tartalmát. Belső vagy külső audit bármikor történhet, ISO tanúsítványunk, SOX megfelelőségünk, vagy akár az egyik ügyfélszerződésünk múlhat azon, mennyire vagytok felkészültek. A felkészülés leglényegesebb része pedig az igazgatói körlevelekben közzétett információk haladéktalan és gondos áttanulmányozása, illetve végrehajtása.
Az igazgatói körlevelekben foglaltak követését a jövőben kiemelten fogom ellenőrizni, erről (és az esetleges szankciókról) hamarosan igazgatói körlevélben kaptok tájékoztatást. Figyelem! Ez az általános felhívás nemcsak a múltbéli, de a jövőbeni igazgatói körlevelekre is felhívja a figyelmeteket!
A cég jövője a Te jövőd, hanyagságoddal egyiket se veszélyeztesd!
 
Üdvözlettel:
<Aláírás>
4. A levél hatása
A hatás valószínűleg csak ideiglenes, érdemes havonta újra kiküldeni, és évente egyszer ráerősíteni egy igazgatói metakörlevéllel, ami az általános igazgatói körlevelekben foglaltakra hívja fel a figyelmet.
Remélem, Önök tényleg annyira profik, mint ahogyan hirdetik magukról, mert nekem nem cincogó egerekre, hanem hatékony – és jogkövető – ragadozókra van szükségem. Larry Page és Sergey Brin, a Google alapítói azok, akikre Önöket ráküldeni szándékozom.
1. Kategorizálás
Kategória: Üzleti
Alkategória: Ajánlat
Stílus: Vérprofi
Célcsoport: Elit Behajtás
2. Felhasználási javaslat
Kintlevőséged van? Hajtasd be!
3. A levél
Tisztelt Elit Behajtás!
 
Remélem, Önök tényleg annyira profik, mint ahogyan hirdetik magukról, mert nekem nem cincogó egerekre, hanem hatékony – és jogkövető – ragadozókra van szükségem. Larry Page és Sergey Brin, a Google alapítói azok, akikre Önöket ráküldeni szándékozom.
Történetem röviden: kisebb internetes üzleti vállalkozást viszek, és a hirdetési felületeimet a Google AdSense programján keresztül értesítem. A Google piaci erőfölényét kihasználva csak akkor hajlandó fizetni, ha elértem a 70 eurós kifizetési küszöböt. Internetes oldalam forgalma kicsi, a 70 euró elérésére talán csak az unokámnak van esélye, ezért meg akarom gyorsítani a folyamatot: be akarom hajtani a Google-lel szemben jelenleg fennálló követelésemet úgy, hogy a hosszú távú kapcsolatom a céggel ne szakadjon meg, mert erre a pénzforrásra a jövőben is szükségem van. Azaz semmi durvaság, semmi törvénytelenség!
A Google uralja a keresőpiacot, ők a keresés elitje, épp ezért gondoltam azt, hogy Önökhöz, a behajtás elitjéhez fordulok. Remélem, hogy külföldön is dolgoznak, ugyanis a Google központja az Egyesült Államokban van. Ez hozza maga után a következő feladatot is: angolul kell bonyolítani az ügyet. A ruhás módszerük nagyon tetszik („Feltűnő ruhába öltözött kollegánk mindenhova követi az adóst. A ruháján a felirat: Az előttem levő ember nem fizeti ki az adósságát! Ugye ez is kellemetlen lehet?”), de nem hiszem, hogy a magyar felirattal komoly hatást érnének el, ezért kell egy angol öltözet is (több váltás, mert azt tippelem, nem lesz gyors menet).
Összefoglalva: amerikai ügyfélről van szó, a helyszínen kell intézni az ügyet (angolul!), és szívósak, nem fizetnek elsőre, ezért néhány hetes kint létet kell terveznie.
Kérem, hogy a fenti főbb költségelemeket figyelembe véve készítsenek számomra árajánlatot a behajtásra. Hogy ne raboljuk egymás idejét feleslegesen, azt is feltételül szabom, hogy a fennálló követelésem (a pontos összeg 4,54 EUR) maximum 35%-át vagyok hajlandó fizetni.
Professzionális árajánlatukat mielőbb várom!
 
Üdvözlettel:
<Aláírás>
4. A levél hatása
Komplikált ügy (főleg mert angolul kell), de a Google Fordító segítségével talán elkészíthető a hatékony szöveg, amit felhasználva a behajtás eredményes lesz.
Röstellem, de munkaügyben kérem a segítségedet.
Húsz éve, amikor megszereztem ezt az álomállást, nem gondoltam volna, hogy a nyugdíj előtt még dolgoznom is kell.
1. Kategorizálás
Kategória: Baráti
Alkategória: Kérés
Stílus: Elkeseredett
Célcsoport: Jogász barátod
2. Felhasználási javaslat
Az új Alkotmány bevezetésének nagyon komoly következményei lesznek bizonyos szakmák művelőire. Ha alkotmányjogász vagy, már most készülj az álláskeresésre, természetesen csakis baráti vonalon – máshogyan egyébként sincs esélyed.
3. A levél
Barátom,
 
Röstellem, de munkaügyben kérem a segítségedet.
Húsz éve, amikor megszereztem ezt az álomállást, nem gondoltam volna, hogy a nyugdíj előtt még dolgoznom is kell. Minden olyan kiszámíthatónak tűnt: volt Alkotmányunk – persze párszor módosítani kellett, de az belefér –, voltak a jogokat védő intézmények és voltam én, az alkotmányjogász. Édes életem volt, hiszen az Alkotmány az nem adójogszabály, hogy évente többször is változtatgassuk, az alkotmányjog az olyan kiemelkedő jogterület, ami meghatározza az államszervezet felépítését és működését és az emberi és állampolgári jogokat. Egyszóval stabilitás, változatlanság és kiszámítható állandóság. Ideális állás volt, munka semmi, a megbecsülés pedig óriási, hiszen a legfőbb törvény tudója és őre voltam, elég volt kinyilatkozni a foglalkozásomat, máris mindenki tisztelni kezdett.
Most ennek vége. Nincs több laza reggeli kávé, beszélgetés, hosszú ebédszünet és korai hazamenés: az új kormány kitalálta, hogy új Alkotmányunk lesz. Elképesztő a hajtás nálunk, többször is előfordult az elmúlt hetekben, hogy dolgoznom kellett!
De nem ez a legrosszabb az egészben. Ha új Alkotmány lesz, akkor mi szükség lesz rám, a régi Alkotmány minden csínját-bínját ismerő alkotmányjogászra? Semmi! És őszintén bevallom, az elmúlt húsz év kényelmes munkastílusa kiölt belőlem minden tanulási kedvet, nem hiszem, hogy meg tudnám érteni az új Alkotmányt, és kedvem sincsen hozzá.
A munkaerőpiaci értékem nulla. Minden tapasztalatom egy olyan alaptörvényhez kötődik, amit most dobunk ki. Jogi gyakorlatom nincsen, az Alkotmány elvolt egyedül is. Még az alkotmánybírói karriernek is lőttek, pedig elterveztem, hogy alkotmányjogászi pályám végén alkotmánybíró leszek, netán elnök. De hát az alkotmányvédelem élére biztos olyan ember kell, aki ismeri is az Alkotmányt, de ezt az újat én megtanulni már nem tudom.
Nem tudsz véletlenül egy nyugis állást, amivel a következő 25 évet még kihúzhatom?
 
Üdv,
<Aláírás>
4. A levél hatása
Sokan fordultak hozzád ügyes bajos alkotmányos dolgaikkal az elmúlt húsz évben? Ha sok személyes szívességet tettél alkotmányjogászként másoknak, akkor lehet némi esélyed behajtani egy kis viszonzást.
Nagy látogatottságú, dinamikusan fejlődő, szórakoztató profilú blog igényesnek eladó: <blogod>. Kategóriájában a legolvasottabb, ismertsége világméretű, és nemcsak magyar, de külföldi olvasókkal is rendelkezik (bár a magyar nyelv minimális ismerete szükséges a megértéséhez).
1. Kategorizálás
Kategória: Reklám
Alkategória: Nyílt levél
Stílus: Célratörő
Célcsoport: Bárki, akinek sok pénze van
2. Felhasználási javaslat
Ha unod már a blogolást, mert elmaradt a nagy siker (és a nagy pénz), akkor add el a blogodat. Legjobb lenne a blogodon meghirdetni, de úgy nem jutna el az infó senkihez. Jobb ezt a profikra bízni, mi is az Expressz segítségével intézzük az ilyen ügyeket.
3. A levél
Nagy látogatottságú, dinamikusan fejlődő, szórakoztató profilú blog igényesnek eladó: <blogod>. Kategóriájában a legolvasottabb, ismertsége világméretű, és nemcsak magyar, de külföldi olvasókkal is rendelkezik (bár a magyar nyelv minimális ismerete szükséges a megértéséhez).
A blog Facebook rajongói oldalán (<Facebook rajongói oldalad>) rajongói is vannak a blognak!
Megfelelő ajánlat esetén a bloghoz tartozó felhasználói azonosító is eladó, egy nagyképű user, kevés baráttal, így átvétele esetén nem kell személyes kapcsolatokkal bíbelődni, folytatódhat változatlanul a blogépítés.
Érdeklődni <email címed> címen vagy a <blogod> blogon keresztül lehet.
4. A levél hatása
Ha nem kérsz sokat (esetleg fizetsz valamicskét), megszabadulhatsz a blogodtól. Így járna jól mindenki.
Tornatermünk környékén felütötte fejét a slendriánság, az öltözők a kosz, a piszok és a káosz melegágyává váltak. Felpuhultunk!
1. Kategorizálás
Kategória: Céges
Alkategória: Nyílt levél
Stílus: Határozott, sportos
Célcsoport: Tanárok, diákok
2. Felhasználási javaslat
Az iskolaigazgató végre kinevezett csoportvezető tornatanárrá. Telve vagy ötletekkel, buzog benned a tettvágy, és bizonyítani akarod alkalmasságodat az új pozícióban. Gyors eredményt érhetsz el nyílt levelünkkel, függeszd ki mindenhol.
3. A levél
Kollégák!
 
Tornatermünk környékén felütötte fejét a slendriánság, az öltözők a kosz, a piszok és a káosz melegágyává váltak. Felpuhultunk!
A megkívánt egészséges körülmények helyreállítása érdekében a házirendet felülvizsgáltam, és azonnali hatállyal a következő változásokat rendelem el:
Régi házirendi pont: A váltócipőt már a bejárati szekrényeknél át kell venni. Az utcai cipőt ott kell hagyni.
Új házirendi pont: Az iskolaudvari váltócipőt már a kerítéskapunál át kell venni. Az udvari váltócipőt a bejárati szekrényeknél kell átvenni, a folyosói váltócipőt a lépcsőház kijelölt helyein kell átvenni, az öltözői papucsot az öltözőbe való belépéskor kell átvenni. A megfelelő cipőt a megfelelő helyen kell hagyni.
Régi házirendi pont: Utcai cipőben az öltözőbe belépni tilos!
Új házirendi pont: Nem megfelelő cipőben a nem megfelelő helyre belépni szigorúan tilos!
Régi házirendi pont: Az öltözőkben az alkoholfogyasztás és a dohányzás tilos!
Új házirendi pont: Az öltözőkben az alkohol- és drogfogyasztás, valamint a dohányzás szigorúan tilos! Tilos továbbá a hangos beszéd, a káromkodás, a viccelődés, egymás ugratása, a tanárok kifigurázása, csúfnevek használata, és egyáltalán, minden, ami nincs megengedve.
Régi házirendi pont: Az öltözőkben és a cipőtartóban hagyott felszerelésekért, értéktárgyakért felelősséget nem vállalunk!
Új házirendi pont: Felelősséget nem vállalunk! Szombatonként használtcipő vásár a tornaterem mellett, belépés a házirendnek megfelelően!
Kérek minden tanárkollégát és diákot a házirend maradéktalan betartására. Ne feledjük: a bűnözők nem bűnözőnek születnek, csak később válnak azzá. A bűn útjára koszos cipővel lépnek!
 
Üdvözlettel:
<Aláírás>
4. A levél hatása
Néhányan zúgolódni fognak, hogy a sok cipőcsere miatt elvesztik a szünetet, de tíz perc függeszkedés a bordásfalon letör minden ellenállást.
süti beállítások módosítása