Mindent hasznosítunk, mert mindenünk hasznos.
Az álszerénység a tehetségtelenek menedéke.
Kérdés: Én is profi (és tökéletes) levélíró szeretnék lenni, mint a Levéltáros. Megtanulhatom ezt valahogyan?
Válasz: Nem.
Talán elkeserítőnek tűnik ez a válasz, de ne rohanj rögtön a Dunának, mert fejlődni azért lehet. Mint annyi más területen, itt is a fokozatosság és a türelem a legfontosabb tényezők. Ha rögtön egy profi levélnek állsz neki, akkor könnyen lehet, hogy maradandó sérülést okozol magadnak, és az itt közölt levelek színvonalánál megrekedsz. Megmutatjuk, hogyan érdemes felkészülni a profizmusra, konkrét javaslatokat adunk egy hosszú távú edzésterv kidolgozásához. Ha követed a javaslatainkat, akkor jó levélíró válhat belőled, egy igazi ikon a környezeted számára.
Először csak olvass, sokat és rendszeresen, persze nem mindegy, hogy mit. Újság, könyv, pláne szépirodalom szigorúan tilos. A blogok is a tiltólistán szerepelnek, a netes előfizetésedet legjobb, ha lemondod, csak felesleges kísértés. A tökéletes olvasmányok ezek: hivatalos formanyomtatványok, csekkek kitöltési útmutatói és egyszerű műszaki cikkek használati utasításai. A stílusuk lényegre törő, száraz, nem akarnak szórakoztatni, csak informálni. Humor nyomokban sincs, unalmasak, felejthetők. Pont neked valók, mert le kell építeni az előzőleg megszerzett tudásodat, stílusmentessé kell válnod. Nagyon fontos, hogy ebben a periódusban tilos az írás is. Ez az ún. radír fázis.
Két-három év olvasgatás után továbbléphetsz. A levélírás még messze van, de talán egy csekket már kitölthetsz, először csak a számokat, később, kellő gyakorlás után már a befizető adatait is. Ez a munka szintén a stílustalanságra nevel, de már írást is használ az olvasás mellett. A periódus második évében a hivatalos formanyomtatványok kitöltését is elkezdheted, mert itt már a gondolkodás képességét is edzeni kezdjük. A kitöltendő adatokat a megfelelő helyre kell beírni, a kitöltési útmutató és a nyomtatvány párhuzamos használata az agy jobb és bal féltekéjét is megdolgoztatja, a munkájukat összehangolja. Ez a töltés fázisa.
Ha hibamentesen tudsz kitölteni egy lakcímbejelentőt, akkor léphetsz tovább a fehér fázisra. Valószínűleg megrémít először az üres papír látványa, nincsen kérdés, nincsen kiöltendő mező, kockák a számoknak, csak egy nagy fehér terület, szabadon teleírható. Pár szoktató hónapig az írás tilos, de napi 4-5 óra koncentrált nézés (aktív feszülés) kell ahhoz, hogy a tollat a papírhoz érintsd. Mindig a nevedet írd le elsőnek, és ha nekikezdtél, fejezd is be pihenő nélkül, akkor is, ha olyan bonyolult keresztneved van, mint pl. Benjámin. Ha szünetet tartasz, kezdheted a fehér fázist elölről. Ha a neved már megy (más szóval az aláírás), akkor írhatsz mást is, itt már nincs megkötés, lehet vers, novella, nagyregény, útleírás. Néhány megjelent mű, párezer eladott példány után pedig jöhet a levélírás!
Ez az utolsó fázis. Már mindent tudsz az írásról, ünnepelt író vagy, rajongótáborral és sikerélményekkel a hátad mögött. Itt mégis minden bátorságodra szükség lesz, mert a levélírás nem sétagalopp, egy regény elvisel néhány felesleges és unalmas oldalt, de egy levélben a névelőknek is komoly szerepe lehet. Az első leveledet a hozzád legközelebb álló személynek írd, szerencsés esetben mire ide elérsz, édesanyád még életben van. Ő meg fogja bocsátani neked ezt az első levelet – mert az első mindig rossz. De egy kis gyakorlással, néhány év után már nem csak írhatod a leveleket, hanem el is küldheted őket. És ha mindenben követed az utasításainkat, egy leveledre egyszer még válaszol is valaki.

A bejegyzés trackback címe:

https://leveltar.blog.hu/api/trackback/id/tr301740871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása