Mindazonáltal fontosnak tartom megjegyezni, hogy módszerem nem az egyedüli üdvözítő megoldás, a szokásos dolgokra (racionalizálás, megtakarítás, ésszerűsítés, átcsoportosítás, összevonás stb.) szükség van, párhuzamosan futassák a saját gazdasági programjukat is, az enyém csak katalizálja a folyamatokat.
1. Kategorizálás
Kategória: Hivatalos
Alkategória: Tudományos
Stílus: Célratörő
Célcsoport: Orbán Viktor
2. Felhasználási javaslat
Régen sztárközgazdász voltál, most lecsúszott senki. Elmúltak azok az idők, amikor téged hívtak a tévébe megmagyarázni a gazdasági folyamatokat, vagy a miniszterek kérték a tanácsodat, hogy mit is csináljanak a gazdasággal. Jöttek a fiatalok, élénkítették a gazdaságot, új elméleteket alkottak, te pedig lemaradtál és mindenki elfelejtett. De mi most segítünk a visszatérésben: az új kormánynak rengeteg a gondja, biztos örülnének egy zseniális ötletnek, amivel a gazdaságot talpra lehet állítani, és nem kerül szinte semmibe. Zseniális ötletünket zseniális levelünkben találod. Ha elküldöd, ismét te leszel a sztárközgazdász, mi meg örülünk, hogy beköszönt a Kánaán.
3. A levél
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
 
Rövid leszek, mert az idő pénz, és nekünk egyikből sincs pazarolnivaló. Egy gazdaságélénkítő tervet vázolok Önnek, amihez nem szükséges befektetés, nincs negatív hatása, és mégis a gazdaság megélénkül. Ez csodaként hangzik, és ha jobban belegondolok, csoda is, hogy másnak még nem jutott az eszébe. Mindazonáltal fontosnak tartom megjegyezni, hogy módszerem nem az egyedüli üdvözítő megoldás, a szokásos dolgokra (racionalizálás, megtakarítás, ésszerűsítés, átcsoportosítás, összevonás stb.) szükség van, párhuzamosan futassák a saját gazdasági programjukat is, az enyém csak katalizálja a folyamatokat.
A módszerem alapvető emberi viselkedésekre épít, és a meglévő eszközöket használja fel a hatás elérésére. Azaz: a készpénzforgalmat jelentősen élénkíti, ha szakadt, rossz állapotú papírpénzek kerülnek a forgalomba. Az emberek ösztönösen szabadulni akarnak a szakadt bankjegyektől, mert a beváltásuk körülményes, egyszerűbb, ha elköltik valahol, akár még felesleges dolgokra is. Több vásárlás egyenlő nagyobb ÁFA bevétellel. A szakadt bankjegyeket elő sem kell állítani, csak a rossz minőségű, sérült és kivonásra szánt papírpénzeket kell visszajuttatni a forgalomba, és az új pénzek kibocsátását felfüggeszteni.
Módszerem nem növeli az inflációt, hiszen a forgalomban lévő pénz mennyisége nem változik. A megnövekedett ÁFA bevétel csak a program első hatása, hiszen a kereskedelmi bevételek emelkedésével a cégek izmosodnak, a befizetett adók nőnek és a több vásárló több alkalmazottat is igényel, tehát csökken a munkanélküliség.
Nem kell konzervatív és liberális gazdaságelméleteket elemezni vagy kitalálni, elég a józan paraszti észre hallgatni, no meg ismerni is kell az emberi viselkedés mozgatórugóit.
Ötletem részleteinek kidolgozásában szívesen segítek csúcsminisztereinek, hívjon bármikor az első találkozó egyeztetése miatt.
 
Üdvözlettel:
<Aláírás>
4. A levél hatása
Az ötlet jó, hiszen mi találtuk ki, valamint jelentős befektetéseink vannak a Cellux iparban. Nekünk tényleg eljön a Kánaán.

A bejegyzés trackback címe:

https://leveltar.blog.hu/api/trackback/id/tr902131970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.07. 11:25:00

nohát... ezt szűk körben ki fogom próbálni.

az a kérdésem, vajon az usa megroggyant gazdaságára ugyanez kiterjeszthető, mondjuk kopott bankkártyákkal? várnék erre egy megbízható útmutatást

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.07.07. 12:37:44

@vészmadár (pica pica):

Természetesen bankkártyára nem vonatkozik az elméletem, hiszen az a használat után is a tied marad ugyanolyan kopottan.

Viszont a próbával óvatosan, mert a bankjegyrongálás bűntett, és figyelünk téged ám! Ezért inkább mi próbálnánk ki helyetted, add csak ide a pénzed.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.07.08. 14:54:57

@vészmadár (pica pica):

Ó te szegény, majdnem küldtem pénzt neked a meghatottságtól. De aztán mégse.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.20. 19:30:22

Ezt a cirkulációs ötletet mintha már olvastam volna valahol...

tudtad.blog.hu/2010/08/03/meddig_nohet_a_vilaggazdasag

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.20. 19:36:55

Igaz, a te posztod előbb íródott, hoppá. :)

Katonai Biztonsági Hivatal · http://leveltar.blog.hu/ 2011.01.20. 19:51:14

@bogancs:

Lebuktál!

Egyet jegyezz meg te plagizátor: mi mindig figyelünk, és előbb-utóbb mindenkit elkapunk!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.22. 22:32:18

Hopp! A csendestárs. :)

Talán érdekel titeket a témával kapcsolatban ez a recenzió:

m.blog.hu/el/eltecon/file/Matolcsy.pdf

Matolcsyról és az ő (ál)könyvéről szól.

A szerző az egyik legnagyobb közgazdaság-tudós az országban.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.01.22. 23:14:13

@bogancs:

Szép találat. De ha mégis fellendülünk, eljön a Kánaán, és mindenki boldog lesz, akkor nyilvánosan kell ám bocsánatot kérned szeretett Miniszter Urunktól!
süti beállítások módosítása