Bizonyára Ön is hallott már a Rómeó és Júlia című színdarabról, megkockáztatom látta is valahol, ezért itt most nem ismertetem az egész történetet, csak a végét, amit kissé feldobtam. (Ha az eredeti sztorit keresné egy könyvtárban, Shakespeare neve alatt tegye.)
1. Kategorizálás
Kategória: Szerelmes
Alkategória: Tanács
Stílus: Álművészi
Célcsoport: Színházigazgatók
2. Felhasználási javaslat
Ha a művészettel kacérkodsz, de sem a zene, sem az irodalom, de még csak a festészet sem jön be neked, akkor próbálkozz a színházzal: egy nagyszerű, fordulatos, a modern kornak minden tekintetben megfelelő Shakespeare adaptációval fordulhatsz az általad kiválasztott színház igazgatójához.
3. A levél
Tisztelt Igazgató Úr!
 
Nagy színházrajongó vagyok, a prömiereket meg egyenesen imádom, ezért szinte mindegyiken ott vagyok. Mostanában azonban egyre keserűbb szájízzel távozom színházukból az előadások után: unos-untalan csak az ismert darabok és klisék, semmi váratlan, semmi új. Pedig a világ változik, és ezt a változást a klasszikus darabok modernizálásával is követni kell, hogy a közönség megmaradjon. A modernizáláshoz találtam ki egy nagyszerű ideát, egy ismert szerelmes darabot igazítottam napjainkhoz, és most ismertetem is Önnel, arra bátorítva, hogy mutassák be (honoráriumom csak jelképes).
Bizonyára Ön is hallott már a Rómeó és Júlia című színdarabról, megkockáztatom látta is valahol, ezért itt most nem ismertetem az egész történetet, csak a végét, amit kissé feldobtam. (Ha az eredeti sztorit keresné egy könyvtárban, Shakespeare neve alatt tegye.)
Shakespeare 500 éve így fejezte be a darabot: Júlia mérget vesz be, hogy tetszhalottnak tetesse magát, és így kibújjon az apja által rákényszerített házasság alól. Szerelme, Rómeó azt hiszi, hogy tényleg meghalt, ezért ő halálos mérget vesz be, és szerelme mellett tényleg meghal. Mikor Júlia magához tér, és látja, hogy Rómeó öngyilkos lett, szerelme tőrével végez magával. És ennyi, még egy kicsit húzza a szerző, de ez a lényeg, van benne egy csavar, azt hiszi, hogy meghalt, ezért meghal, ezért a másik is meghal. Néhány évtizede ez még elég pörgős volt és haladónak számított, a maga korában pedig akár forradalmi is lehetett, de ma már, a rohanó világunkban ez kevés ahhoz, hogy az emberek figyelmét felkeltse.
Az én duplacsavar megoldásom a következő:
  • Júlia mérget vesz be, hogy tetszhalottnak tetesse magát, és így kibújjon az apja által rákényszerített házasság alól.
  • Szerelme, Rómeó rájön, hogy Júlia csak tetszhalott. Mivel az előző időszakban ő is elkövetett néhány disznóságot, kitalálja, hogy ez a tetszhalott módszer egész jó lehet a baj megúszásához, ezért beveszi ugyanazt a mérget, amit Júlia, és tetszhalott lesz.
  • Júlia felébred, és maga mellett megpillantja Rómeót, akit halottnak hisz. Ezért szíven szúrja magát.
  • Rómeó feléled (ő később vette be a mérget, tehát később is tér magához), meglátja maga mellett a most már tényleg halott Júliát. Bánatában öngyilkos lesz.
A megoldásban benne rejlik némi továbbfejlesztési lehetőség, de véleményem szerint tíz kör fölé nem érdemes vinni a halott / nem halott tévedések számát, mert ellenkező hatást érünk el; nemhogy izgalmas, inkább unalmas lesz a darab.
A szereposztáshoz is vannak ötleteim, és szívesen segítek minden egyéb dologban, kivéve a világosítás, mert tériszonyom van. Keressen nyugodtan, rendelkezésére állok!
 
Üdvözlettel:
<Aláírás>
4. A levél hatása
Ha ezt előadja valaki, akkor szívesen szállítunk más feldolgozásokat is számodra. Ha nem, akkor vaskalapos maródiak, akik nem értik a modern művészeteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://leveltar.blog.hu/api/trackback/id/tr572455989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

entropic · http://e-konyv.blog.hu 2010.11.22. 10:36:02

Még szerencse, hogy ez a Levéltár, és nem egy könyvesblog, különben most kapnád a dühös kommenteket, hogy lelőtted a mű poénját.
Amúgy tetszik az ötlet. :)

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.11.22. 19:35:23

@entropic:

Muszáj volt leírnom, mert nem hiszem, hogy minden színházigazgató tudja, miről szól. Ez egy rétegdarab.

Hepciás 2010.11.23. 12:34:37

@Levéltáros:
Nekem nagyon tetszik. Felkértem volna a közreműködésre. Sajnos Dr. Hoffmann Rózsa Asszony annyira megkurtította az állami támogatásunkat, hogy társulatunk szerény költségvetésébe csak akkor férne bele, ha a világosítást is vállalná.

Amennyiben kikezeltette tériszonyát, avagy költségkímélő irányba továbbfejlesztette a koncepcióját, kérem jelentkezzen.

Hűséges olvasói tisztelettel:
Pintér Béla

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.11.23. 17:29:17

@Hepciás:

Kedves Béla,

Ajánlatát köszönöm, egyelőre versenyben van, mint egyedüli jelentkező. Értesíteni fogjuk a döntésünkről.

Üdvözlettel,
A Levéltár csapata

Hepciás 2010.11.23. 21:27:51

@Levéltáros:
T. Levéltár csapat,

Bízom kollektív, bölcs döntésükben.

Üdvözlettel:
P.Béla
süti beállítások módosítása