A levelüket csak azért tesszük közzé egyébként, mert minden ellenségünkkel tudatni akarjuk, hogy velünk nem lehet szórakozni, bárkinél elintézünk egy adóellenőrzést.
 
Tisztelt Olvasók!
 
Aki követi a Levéltár mindennapjait, az tudja, hogy leveleinket nem csak megírjuk, de el is küldjük. A jó fej címzettek válaszolnak, mint pl. a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyik helyettes államtitkára erre a levélre (a válasza nem publikus, pedig nagyon jó), vagy a Budakeszi Okmányiroda erre (nagyon részletes, kedves és informatív, annyira, hogy feldolgozni már nincs is értelme), a kevésbé jó fejek pedig nem válaszolnak, de őket majd feljelentjük legújabb cimboránknál, az APEH-nél.
Igen, az APEH mostantól fogva a barátunk, mert válaszoltak a levelünkre, és azt is értjük, hogy miért van szükség erős és nagy APEH-re: az adót is be kell szedni, meg a hülyeségekre is válaszolni kell.
A levelüket csak azért tesszük közzé egyébként, mert minden ellenségünkkel tudatni akarjuk, hogy velünk nem lehet szórakozni, bárkinél elintézünk egy adóellenőrzést.
 
Üdvözlettel:
                Katonai Biztonsági Hivatal
 
Név: Levéltáros Gedeon
Cím: 1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4.
E-mail címe: leveltaros.gedeon@gmail.com
Adószám: 15309178-2-41
Adóazonosító jele:
Feladás dátuma: 2010.09.17.
Tárgy: Személyi jövedelemadó
E-iktatószám: e-164584
 
 
Tisztelt Ügyfelünk!
 
Igazgatóságunkhoz e-mailen érkezett levelére az alábbi tájékoztatást adom.
 
Az egyes államok határain átlépő jövedelemszerzés során az adókötelezettség szempontjából legelőször az adóztatás helyét kell megállapítani. El kell dönteni, hogy a magánszemélyt, illetőleg annak jövedelmét melyik ország jogosult adóztatni, tehát, hogy az adózó hol (melyik országban) köteles adót fizetni. Az adózónak az összes jövedelme vagy egyes jövedelmei tekintetében az egyezmények, illetőleg a nemzeti adószabályozások alkalmazásában az adóztatás helyét meghatározó jogállását adóügyi illetőségnek nevezzük.
 
Az adóegyezmények személyi hatálya alá azok a magánszemélyek tartoznak, akiknek az egyik vagy mindkét szerződő államban illetőségük lenne a helyi adószabályok alapján. Az adóegyezmények alkalmazásánál azonban a kettős illetőség nem kezelhető, a belföldi illetőség helye csak az egyik szerződő állam lehet.
 
Levelében megadott információk alapján Ön vélhetően belföldi adóügyi illetőségű.
 
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja. tv.) 2. § (4) bekezdése alapján a belföldi illetőségű magánszemély adókötelezettsége összes bevételére kiterjed (teljes körű adókötelezettség). A külföldi illetőségű magánszemély adókötelezettsége kizárólag a jövedelemszerzés helye alapján belföldről származó, vagy egyébként nemzetközi szerződés, viszonosság alapján a Magyar Köztársaságban adóztatható bevételére terjed ki. Ugyanezen § (5) bekezdése kimondja, hogy a nemzetközi szerződés előírásait kell alkalmazni, ha törvénnyel vagy kormányrendelettel kihirdetett nemzetközi szerződés az Szja. törvénytől eltérő előírást tartalmaz. Ezen nemzetközi szerződés előírásai irányadóak az illetőség meghatározása szempontjából is. Tekintettel arra, hogy levele arra vonatkozóan nem tartalmaz információt, hogy a bevétele mely országból származik/fog származni.
 
Ettől függetlenül általánosságban az alábbiakban tájékoztatom.
 
Kiindulópontként feltételezem, hogy Ön belföldi adóügyi illetőségű. A kettős adóztatást kizáró egyezmények fő szabálya szerint a magyar illetőséggel rendelkező magánszemély önálló tevékenységéből származó jövedelme – a tevékenység végzés helyétől függetlenül – csak belföldön adóztatható. Kettős adóztatást kizáró egyezmény hiányában, mivel a belföldi illetőségű magánszemélyekre korlátlan adókötelezettség vonatkozik, a külföldről származó önálló tevékenységből származó jövedelem is belföldön keletkeztet adókötelezettséget.
 
Az Szja. törvény 9. § (2) bekezdésének a) pontja alapján a bevétel megszerzésének időpontja pénz esetében az a nap, amelyen azt a magánszemély birtokba vette, vagy amelyen azt a magánszemély javára fizetési számlán jóváírták. A jogszabály rendelkezése alapján a magánszemély ténylegesen megszerzett bevétele alapján keletkezhet adóköteles jövedelme, azaz a várhatóan 2045-ben (esetleg már 2040-ben) megszerzendő pénzbevétel/jövedelem utáni adófizetési kötelezettségét a jövedelemszerzés évében hatályos adójogszabályok alapján kell és lehet majd megállapítani. Az adókötelezettség mellett fontos megjegyezni, hogy vélhetően járulékfizetési vagy egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettsége is keletkezik majd a megszerzett jövedelemmel kapcsolatban.
 
Egyebekben tájékoztatom, hogy az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 16. § (1) bekezdése alapján adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adózó folytathat, az Art. 20-21. §-ban foglaltak kivételével.
 
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény [Szja tv.] 16. § (1) bekezdése alapján önálló tevékenységnek számít minden olyan tevékenység, amelynek eredményeként a magánszemély bevételhez jut, és amely e törvény szerint nem tartozik a nem önálló tevékenység körébe. Ide tartozik különösen az egyéni vállalkozó, valamint az ún. adószámos magánszemély tevékenysége is.
 
Néhány önálló tevékenység – melyek jellemzője a tevékenység nem rendszeres, inkább alkalmankénti folytatása – esetében a magánszemély választása alapján a tevékenységet mint adószámos magánszemély is végezheti.
 
Adószámot a 10T101 jelű nyomtatványon igényelhet az adóhatóságtól. A tevékenységi kör bejelentése szakmakód szerint történik, amelynek megjelölése az Ön döntésétől függ.
 
Továbbá figyelmébe ajánlom az adóhivatal honlapján közzétett információs füzetet, amelynek címe: 2. Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem, elérési útvonala:
 
Az árfolyamnyereség/-veszteség Ön által említett formában a személyi jövedelemadó rendszerében nem értelmezhető. Az Szja. tv. 5. § (1) bekezdése értelmében a jövedelem megállapítása során a bevételt és a költségeket forintban kell meghatározni a 6. §-ban meghatározottak szerint.
 
A késedelmes válaszadásért szíves elnézését kérjük!
 
Az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozatában rögzítettekkel összhangban tájékoztatom, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.
 
Tisztelettel:
Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal
Közép-magyarországi Regionális Főigazgatósága
Tájékoztatási Főosztály

A bejegyzés trackback címe:

https://leveltar.blog.hu/api/trackback/id/tr742424631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.11.08. 10:29:47

Ez óriási!!!
Remélem azóta már csatlakoztál az I ♥ APEH csoporthoz!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.11.08. 16:14:33

@LadyCarambole:

Nem csatlakoztam, de kihasználom, hogy ilyen rendesek, írok még nekik. Téged nem jelentelek fel mindenesetre, mert nagyon rendes vagy!

Hepciás 2010.11.08. 22:51:32

Le a kalappal az APEH előtt, de azon nem szivóztak, hogy magánszemélyként egy nemlétező társasvállalkozás adószámát adtad meg?

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.11.08. 23:08:10

@Hepciás:

A Magyar Országos Levéltár adószámát adtam meg, még szép, hogy létezőt. Elvégre kollégák vagyunk. De szerintem egy ilyen polgárbarát adóhatóság bárkinek válaszol, mert tudják, hogy a trükkös emberek álnéven és hamis adatokkal próbálják felmérni az APEH éberségét.

Hepciás 2010.11.09. 10:48:58

@Levéltáros:
:-)))
nem vagy semmi:-)
én meg vissszaviszem az (ingyenes) cegjegyzek.hu-t, mert szerinte nem létezik ilyen adószámú cég.
Már hogy nem létezne? Legalább annyira prosperál, mint a Cicamica Bt:-)

leginkább tejből 2010.11.11. 14:27:17

Beszarok, rajtad, te rózsaszíninges Gusztáv!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.11.11. 21:06:52

@Hepciás:

Lehet, hogy az állami levéltár csak egy kamucég?

@leginkább tejből:

Utólagos engedelmeddel rólad is írtam egy levelet az APENnek, megemlítve az eltitkolt spekulációs jövedelmedet, amire azt válaszolták, hogy 200%-os adó lesz rá, plusz 5 év.
süti beállítások módosítása